Срещи

Актьори се изправят срещу LaText

Анджела Родел, Станислав Кертиков и Анета Иванова ще предизвикат литературната рок банда със свои изпълнения на стиховете от песните им

Актьори се изправят срещу LaText

Актьори се изправят срещу LaText

Анджела Родел, Станислав Кертиков и Анета Иванова ще предизвикат литературната рок банда със свои изпълнения на стиховете от песните им

На 29 февруари от 19.00 часа в "Строежа" литературната рок банда LaText ще отбележи дванайсетия си рожден ден със специално издание на популярния формат „Актьори срещу поети“.

Актьорите Анджела Родел, Станислав Кертиков и Анета Иванова ще прочетат точно 12 стихотворения на Петър Чухов, Иван С. Вълев и Елена Пенева, след което LaText ще изпълнят песните по тях и така заедно ще преразгледат връзката между стихове и музика, актьорското и авторското представяне на поезия.

Датата на концерта не е избрана случайно – точно преди 12 години на 29 февруари 2012 г. LaText излизат за първи път на сцена. Бандата (тогава  трио) е експеримент в нов жанр, който представя стихотворения в композиции, в които текстът плува над музиката или потъва в нея, без непременно да се пее. Наричат го poetry rock и в следващите години го развиват, като към Петър Чухов (китара, вокал, поезия), Иван С. Вълев (бас, вокали) и Гриша Маникатов (барабани) се присъединява Елена Пенева (вокали, синтезатор).

Към поезията на Петър Чухов постепенно добавят и парчета по текстове и стихове на Елена, както и на Иван С. Вълев, който междувременно дебютира със стихосбирката „Завой“, отличена с голямата награда за поезия „Пегас“ на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“.

Следват два краткосвирещи албума, десетки парчета, няколко видеоклипа, участия и концерти в множество клубове и фестивали в страната.

Обичайно във формата „Актьори срещу поети“ публиката определя победител, но за рождения си ден LaText са определили друга изненадваща роля за всички в клуба.

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/943438620477430

LaText: https://www.facebook.com/LaTextBg

Билети за събитието: https://www.eventim.bg/bg/bileti/stroeja-presents-aktori-sreshchu-latext-sofiya-klub-stroezha-634046/event.html

 

 

Автор:
Елена Пенева
Публикация:
26.02.2024 г. 11:46
Етикети:
Анета ИвановаСтанислав КертиковАнджела РоделЕлена ПеневаИван С. ВълевПетър Чухов
литературна рок група LaText
Актьори срещу LaText
„Актьори срещу поети“
Посетено:
146
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/38609-aktyori-se-izpravyat-sreshtu-latext