Срещи

Творчески срещи в Сливен

Литературен салон на РБ "Сава Доброплодни"

◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на Литературния салон на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен се проведоха творчески срещи с
писателите Константин Младенов и Людмил Станев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДВЕТЕ СРЕЩИ

• С обсъждане книгата на Константин Младенов „Беседи с Рудар” (РИК, ред. Ст. Димитрова, 2006), сливенци отдадоха почит към делото на видния си съгражданин Петър Димитров, чиято 100-годишнина бе отбелязана тържествено неотдавна.

Срещата с автора бе организирана от Литературния салон на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен, който представя творци с принос в националната литература и култура.

За П. Димитров-Рудар, като доайен на критиката на творчеството за деца, създател на учебни програми и учебници по детска литература за учителските институти и редактор на регионални и национални издания, говори писателката Иванка Денева.

Бе отбелязано и присъствието му в обществено-политическия живот на Сливен и България, ораторското му майсторство, ролята му в създаване на редица движения (туристическо, въздържателно, за българо-руско приятелство) и др. Тук присъстваха родственици на Рудар, писатели, учители, много граждани.

С особен интерес бяха посрещнати спомените на дъщерята на писателя, ст.н.с. дфн Стефана Димитрова – БАН, редактор на книгата,  която обогати щрихите към личността на своя баща.


• Най-старата библиотека на Сливен – „Зора”, осъществи среща с писателя Людмил Станев и неговите „абсурдни истории”. Книгата му „По-малко” (”Ателие-89”, худ. Кольо Карамфилов, 2004 г.) бе представена от Иванка Денева.

В творческата проява, водена от директорката на културната институция Мариета Главчовска, участваха художникът-илюстратор на негови книги, Красимир Добрев, журналистите  Веселина Седларска, Петко Петков и др.

Л. Станев прочете свои разкази, чийто свят е белязан от гротеската и парадокса, съблюдаване на авторовия  принцип „първо следствието, после – причината” и от иронично проникване в характери и явления.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.04.2007 г. 00:56
Етикети:
Посетено:
860
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/3858-tvorcheski-sreshti-v-sliven