Срещи

Поетично-музикална вечер "Аз слушам само твоите очи, как дивно ми говорят за живота"

14 февруари 2024 г.,18,00 часа, Къща музей "Петко и Пенчо Славейкови"

Поетично-музикална вечер "Аз слушам само твоите очи, как дивно ми говорят за живота"

◊ ПОКАНА

На 14 февруари 2024 г. Националният литературен музей и Къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" организират Поетично-музикална вечер под наслов "Аз слушам само твоите очи, как дивно ми говорят за живота" и откриват ново експозиционно пространство, свързано с личността и литературното дело на Мара Белчева.

Любовта на Мара Белчева и Пенчо Славейков – драматична и неповторима, ще бъде водещ мотив на вечерта.

На своеобразната среща между минало и настояще ще прозвучат стихове за любовта, изпълнявани от български поети от различни поколения – Найден Вълчев, Недялко Йорданов, Маргарита Петкова, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Аксиния Михайлова, Иван Есенски, Добромир Банев, Красимира Макавеева, Калоян Христов.

Със специалното участие на композитора Хайгашод Агасян.

Участниците и гостите ще бъдат приветствани от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов.

Животът на родената в град Севлиево поетеса Мара Белчева е белязан от поредица щастливи срещи и фатални загуби. Умна, добре образована и силна, след всеки удар на съдбата тя успява да възвърне равновесието и душевната си цялост, а с интелектуалното си очарование привлича Пенчо Славейков и се превръща в негова сродна душа и вечна спътница.

В знак на почит към една от най-красивите и талантливи български поетеси, в музея на баща и син Славейкови ще се открие нова експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на Мара Белчева.

Очакваме Ви на 14 февруари (сряда) 2024 г. от 18,00 часа в Къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" на ул. "Г. С. Раковски" 138, ет. 1.

 

Автор:
НЛМ
Публикация:
12.02.2024 г. 17:14
Етикети:
Мара БелчеваПоетично-музикална вечерНационален литературен музей
стихове за любовта
ново експозиционно пространство
Къща музей "Петко и Пенчо Славейкови"
Посетено:
250
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/38529-poetichno-muzikalna-vecher-az-slusham-samo-tvoite-ochi-kak-divno-mi-govoryat-za-zhivota