Срещи

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Мистични разкази“ от Едгард Алън По

31 януари 2024 г.,16.30 ч., Нов български университет

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Мистични разкази“ от Едгард Алън По

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща на Читателския клуб на НБУ с тема „Разговор за „Мистични разкази“ от Едгард Алън По“ на 31 януари 2024 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на срещата са проф. д.н. Пламен Дойнов, доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. д.н. Морис Фадел.

В книгата са включени 19 от най-добрите разкази на Едгар Алън По, сред които са „Ръкопис, намерен в бутилка“, „Златният бръмбър“, „Спускане в Маелстрьом“, „Убийствата на улица Морг“.

Едгар Алън По - една от най-загадъчните фигури в световната литература. Неговото творчество буди възхищение сред съвременниците му и оказва огромно влияние над такива значими автори като Жул Верн, Хърбърт Уелс, Хауърд Лъвкрафт, Валерий Брюсов, Константин Балмонт. Особено популярни стават неговите мистични и „зловещи“ разкази, както и поетичните му произведения, пропити с ирационалност, обреченост и мрачна красота.

В този сборник са включени едни от най-добрите разкази на писателя с фантастичните илюстрации на Артър Рекъм, които въплъщават тайнствената атмосфера и ни позволяват да вникнем по-дълбоко в психологията и безумието на героите на По. Книгата е част от поредицата Световна класика от издателство ИнфоДАР.

***
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
24.01.2024 г. 16:24
Посетено:
342
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/38441-chitatelski-klub-na-nbu-razgovor-za-mistichni-razkazi-ot-edgard-alan-po