Срещи

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Хагабула“ от Тодор Тодоров

20 декември 2023 г., 16.30 ч., Нов български университет

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Хагабула“ от Тодор Тодоров

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща на Читателския клуб на тема „Разговор за „Хагабула“ от Тодор Тодоров, носител на Национална награда за български роман на годината „13 века България“ 2023 на 20 декември 2023 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на срещата са проф. д.н. Пламен Дойнов,  доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. д.н. Морис Фадел.

Надежда Радулова:„Хагабула“ е роман в стила на магическия реализъм, който следва пътешествието на Ернан Кортес и неговата експедиция към планината на ацтеките. Разположен в междината на приключенското, философското и фантастичното, романът пита за краищата на света и историята, за разрива на човека с първичните сили на живота, за вечността на желанията и ролята на жените в един обречен свят, създаден от мъже. Героите прекосяват феерична, съноподобна реалност, която ще ги отведе до непредвидими разкрития и развръзка с космогоничен мащаб. Тодор П. Тодоров, когото познаваме с философския му, неоромантичен език, в този свой епически разказ превръща историята в магически шемет, едновременно пищен, но и мрачно-суров, и ни потапя в атмосфера, каквато помним от филмите на Вернер Херцог. Умна, еклектично-парадоксална, красива книга, която чуваме и виждаме, докато четем.

Митко Новков
: „Хагабула“ на Тодор П. Тодоров излиза извън рамките на българската литература. Буквално: в нея няма българска история, в нея няма български проблеми, в нея я няма, най-сетне, българската котловинност. И независимо от това романът е много българска книга – не само защото е написан на български, но и защото поставя пред нас, читателите, важни задачи: да вдигнем главите си, за да видим хоризонта и небето; да сведем очите си, за да проникнем в дълбините и потайното; да отпуснем душите си, за да срещнем неустоимото и вълшебното.


* * *
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
15.12.2023 г. 17:08
Посетено:
317
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/38265-chitatelski-klub-na-nbu-razgovor-za-hagabula-ot-todor-todorov