Срещи

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Чужденецът“ на Албер Камю

29 ноември 2023 г., 16.30 ч., Нов български университет

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Чужденецът“ на Албер Камю

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща на Читателския клуб на НБУ: Разговор за „Чужденецът“ на Албер Камю на 29 ноември 2023 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на срещата са проф. д.н. Пламен Дойнов, доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. д.н. Морис Фадел.

 „Чужденецът“ е пестелива и мощна, съвършена творба за разрива между човека и света, шедьовърът в белетристиката на Албер Камю (1913-1960), носител на Нобелова награда за литература.

Албер Камю: В нашето общество един човек, който не плаче на погребението на майка си, рискува да бъде осъден на смърт. Звучи парадоксално, но мисълта ми е, че героят от книгата бива осъден, защото не играе по правилата. В този смисъл той е чужд на обществото, в което живее, и блуждае встрани от него, из покрайнините на личния си живот, самотен и сетивен. Ето защо читателите се опитват да го възприемат като отрепка. Но не е така. Всъщност Мьорсо просто отказва да лъже, „Чужденецът“ е историята на един човек, който без героическо поведение приема да умре заради истината. За мен Мьорсо не е отрепка, а беден и гол човек, влюбен в слънцето, което не хвърля сенки... Чрез него се опитах да изобразя единствения Христос, който ние заслужаваме.

__________

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
27.11.2023 г. 10:42
Етикети:
Албер Камюдоц. д-р Йордан ЕфтимовЧитателски клуб на НБУНБУ
доц. д.н. Морис Фадел
проф. д.н. Пламен Дойнов.
Посетено:
332
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/38108-chitatelski-klub-na-nbu-razgovor-za-chuzhdenetsat-na-alber-kamyu