Срещи

Димана Иванова - преводач на месец ноември в Столична библиотека

Представяне на "Гласове от сърцето на Европа. Антология на съвременната чешка поезия“

Димана Иванова - преводач на месец ноември в Столична библиотека
◊ ПОКАНА
 
На 23 ноември 2023 г. (четвъртък) от 18:30 ч. гост в Литературния клуб на Столична библиотека в поредицата „Преводач на месеца” ще бъде д-р Димана Иванова. Събитието е организирано със съдействието на Чешки център София и издателствата „Мултипринт ЕООД“ и „Ерго“.
 
Ще имате възможност да чуете части от ключови произведения на представители на съвременните чешка поезия и словашка проза като акцент на вечерта ще бъде последната преведена книга от д-р Д. Иванова Гласове от сърцето на Европа. Антология на съвременната чешка поезия“ („Мултипринт ЕООД“, 2023).
 
За книгата  ще говори модераторът на вечерта, преводачката и литературоведка доц. д-р Анжелина Пенчева. Основната работа по антологията е извършена в Прага в рамките на преводаческа резиденция, финансирана от Чешки литературен център, а книгата е издадена с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република Чехия.
 
Димана Иванова е родена през 1979 г. във Варна. Магистър-филолог на СУ “Св. Климент Охридски” с две специалности – славянска филология с профил чешки език и литература, и френска филология. Доктор по сравнително литературознание на Карловия университет в Прага. Два пъти е носител на наградата за млади чешки преводачи от конкурса “По стъпките на Григор Ленков”, организиран от Чешки център София, както и на награда на Съюза на българските преводачи за най-добър превод от български на чужд език (2017). Автор е на три стихосбирки на български език: “Покана за баща” (изд. „Ерго“, 2012), “Азбука на желанията” (изд. „Скалино“, 2016) и „Розово слънце“ (изд. „Ерго“, 2021). Нейни поетични книги излизат и на словашки – “Som ako morskа voda” (Ars poetica, 2018), сърбохърватски – „Ružičasto sunce“ (Nekazano, 2022) и двуезично чешко-английско издание Pohraniční krajiny/Border landscapes (Explorer Editions, 2023). Нейни стихове са преведени и публикувани на петнадесет езика, участвала в множество международни поетични фестивали и антологии в Чехия, Словакия, Румъния, Турция, Хърватска, Сърбия и Тунис. От 2012 до 2017 г. работи като учител по френски език в Словакия, в периода 2017-2020 г. като учител по български език и литература към Българското училище “Боян Мага” в Лондон. От март 2020 до май 2023 работи като координатор на литературни и образователни проекти към Чешки център София, а в момента работи в консулския отдел на Словашко посолство в София като преводач и референт за образование, наука и култура. Член на Съюза на чешките и български журналисти, Съюза на българските преводачи, Хърватското книжовно дружество, Чешко-словашката асоциация по сравнително литературознание и др. Носител на няколко международни поетични награди: от чешко-словашкия фестивал “По страните на Моравия 2018″, “Мелнишки Пегас” (2018) от Чехия, “Името на розата” (2018) от Полша, “Амавика” (2019) от Южна Франция в категорията „Франкофония” и поощрителна награда за хайку на Хърватското книжовно дружество за 2019 г.
 
За антологията:
 
„Настоящата антология „Гласове от сърцето на Европа" събира 23-ма чешки съвременни поети. Лириката, която те представят, се отличава с многопластовост, полифоничност и нестандартни форми. А усещането, което чешката поезия от XXI век носи, е за експресивност, засилена метафоричност и сблъсък с фикционални образи и нереални пътувания.”
~ Тиха Бончева, доктор по чешка литература
 
В книгата са включени произведения от Адам Борзич, Вит Янота, Зузана Лазарова, Ингрид Артез , Итка Сърбова, Йозеф Страка, Камил Боушка, Катержина Болехова, Катержина Рудченкова, Ладислав Зедник, Милан Дежински, Милан Охниско, Олга Стехликова, Ондржей Заяц, Ондржей Ханус, Петър Борковец, Петър Хрушка, Сватава Антошова, Силва Фишерова, Симона Рацкова, Тереза Рийдълбаухова, Ян Сойка, Яна Орлова.
Автор:
Столична библиотека
Публикация:
23.11.2023 г. 11:42
Етикети:
изд. „Ерго“Анжелина ПенчеваДимана Ивановапредставяне на книгаЧешки център СофияСтолична библиотека
изд. „Мултипринт ЕООД“
„Преводач на месеца”
"Гласове от сърцето на Европа. Антология на съвременната чешка поезия“
Посетено:
374
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/38084-dimana-ivanova-prevodach-na-mesets-noemvri-v-stolichna-biblioteka