Срещи

Открит урок за несбъднатите уроци в Брегово

Среща със Симеон Владов – един пеещ артист, и професор Венелин Терзиев – автор на една книга за мечтите

Открит урок за несбъднатите уроци в Брегово

◊ ПОКАНА

Община Брегово, Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово и Народно читалище „Развитие 1897 г.“ –  гр. Брегово, с подкрепата на на Видинска света митрополия, Ви канят на един разказ за „Селянинът с колелото“ – открит урок за несбъднатите уроци.

Среща със Симеон Владов – един пеещ артист, и професор Венелин Терзиев – автор на една книга за мечтите

Трохичките от любовта не се събират,
тях вятър трябва да ги разпилей...
Събират се измръзналите чувства,
тях новата надежда ще ги сгрей.

Симеон Владов е роден на 1 април 1966 г. в град Ботевград. През 1984 г. завършва ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ в родния си град. През 1986 г. е приет от професор Любомир Кабакчиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Завършва класа на професор Димитрина Гюрова с асистент Пламен Марков през 1991 г.

Играл е в Пернишкия и Монтанския театър, в частния „Свободен театър“ и театър „Инверсия“. През сезон 1997/1998 играе във „Фрагменти“ на Драматичен театър „Монтана“. През 2012 г. участва в поетично-музикалния спектакъл „Любов, пламък бял...“ в партньорство с композитора Росалин Наков. През 2013 г. изиграва моноспектаклите „Най-сетне край“ от Петер Турини на режисьора Радослав Йорданов и „Любовта не може просто да отмине“ под режисурата на Радослав Гизгинджиев (който е и автор на пиесата). През 2017 г. е част от актьорския състав в комедията на режисьора Алексей Кожухаров „Брачни безумия“ на театър „Криле“, в който си партнира с Милица Гладнишка, Милена Маркова-Маца, Жанет Миковска, Николай Тодоров и Божидар Минков.

През 2018 г. Симеон Владов изпълнява ролята на Хари в мюзикъла „Mamma Mia!“ в Софийската опера с режисьор академик Пламен Карталов. През 2020 г., под режисурата на Алексей Кожухаров, участва в комедията „На един пръст от рая“ на театър „Криле“. Поради настъпилата пандемия от COVID-19, постановката е отложена.

През 2021 г. Симеон Владов, Гергана Стоянова, Виктор Танев, Симона Трайкова и Христо Ботев, който е и режисьор на постановката, пресъздават част от собствения си живот в комедията „Гласове под наем“ на театър „Криле“. През същата година актьорът участва в първата българска джаз опера „Вечеря в Манхатън“ в „Нов театър – НДК“.

Първата му роля в киното е в „Право на избор“ във филма на Емил Цанев през 1989 г. През 90-те години участва в музикалното предаване „Ретемания“ на режисьорката Цветана Янакиева, излъчвано по Ефир 2 на БНТ, където си партнира с Албена Чакърова. През 2001 г. за кратко е водещ в предаването „Еко пътепис“ по Канал 1 на БНТ.

Сред запомнящите му се от зрителите участията в киното и телевизията са „Песъчинка от света“, „Пратеника на кралицата“, „Знакът на българина“, Пациентът във „Връзки“, а също така и като Принцът от „Нова приказка за стари вълшебства“, Пазачът в „Сивата зона“, „Орденът“, бащата на Кристиян в „Пътят към върха“, Портиерът в „Момичето от Низката Земя“, доцент Мечев в „Откраднат живот“ и в ролята на Васил Левски в „Лъвский: Европеец в Българско“.

В началото на 90-те години за кратко е част от група „Сноб“.

През 2020 г. в изпълнение на Симеон Владов в българския ефир прозвучава песента „Българският тъпан“, по текст на Георги Константинов и музика на Красимир Гюлмезов. Следват песните „Рядък екземпляр“, „Някой друг“, „Като птиците“, „Гурме любов“, „Любовта просия не търпи“, в някои от които си партнира с Ангел Проданов, Тодор Георгиев и Гергана Стоянова. Това го превръща в актьора с най-много песни в проекта „Пеещи артисти“.

Симеон Владов озвучава реклами, филми и сериали от 1993 г. Един от първите му филми е „Ловци на духове“ за БНТ. Първият сериал с негово участие е италиански. Най-известен е с работата си по „Съдружници по неволя“, „От местопрестъплението: Маями“, „Как се запознах с майка ви“, „Войната вкъщи“, „Герои“ и „1001 нощ“. Той е и  гласът на радио N-JOY.

На 27 март 2009 г. печели наградата „Икар“ в категория „най-добър дублаж“ (тогава наричана „Златен глас“) за дублажа на „Гордост“. През 2022 г. получава втора награда „Икар“ в категорията „Най-добър дублаж“ за всички роли на Еди Мърфи в „Смахнатият професор“.

 

*****************************

Тръгнахме да вървим по път сърдечен,
който трябваше да се окаже лесен и песен,
а се оказа съвсем безсърдечен
и така бързо обречен.

Венелин Терзиев е роден на 14 февруари 1970 г. в Севлиево. Завършва специалност „Технология на полимерите” в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Бургас. Следват квалификационни курсове във Великобритания, Гърция, Румъния, България и др. За своята научна дейност е награждаван с множество национални и международни отличия, последното от които е наградата „Сократ” на Академичния съюз в Оксфорд, Великобритания.

Учен, преподавател и общественик, личност с широк хоризонт на научна и просветителска дейност, проф. Венелин Терзиев посвещава голяма част от своето време и усилия да популяризира успехите на родни творци, артисти, учени и изследователи, като създава свои собствени интерпретации върху текстове на редица наши интелектуалци, сред които акад. Ангел Балевски, Георги Раковски, Марко Семов, Атанас Далчев, Константин Павлов, Николай Хайтов, Димитър Талев и др.

Неговите творби са публикувани във вестниците „Труд“, „Росица“ – Севлиево, „Helios“ списание „Картини с думи и багри“, както и в редица електронни платформи за изкуство и култура, сред които „Културни новини“, „Четилище“, „Площад Славейков“, „Откровения“, „TetraDkaTa“, „Е-същност“ и др.

През 2023 година издава своята първа книга с емблематичното заглавие „Книга за мечтите“ – литературни интерпретации и есета, събрали в думи безкрайните възможности, които само полета на мисълта може да ни даде. В тези свои произведения проф. Терзиев среща своите читатели с плеяда български и световни поети, мислители, учени, като всеки от тях е представен през разбирането на автора за ценността на всеки един, който с мисъл допринася за един по-добър свят.

Заповядайте да съпреживеете общуването с тези двама съвременни български будители и да се насладите на добрите думи и послания.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Срещата ще се проведе на 10 ноември 2023 г. (петък)  от 17.30 ч. в големия салон на Читалище „Развитие – 1897 г.“ – гр. Брегово

ВХОД: СВОБОДЕН.

 

 

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
07.11.2023 г. 20:51
Посетено:
386
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/37986-otkrit-urok-za-nesbadnatite-urotsi-v-bregovo