Срещи

Новите приоритети в европейските културни политики ще бъдат обсъдени в серия от събития, организирани от Бюро "Творческа Европа"

Програма “Творческа Европа” отново предоставя възможност за подкрепа и развитие на културния и творчески сектор с нови конкурсни сесии и разнообразни възможности за международна реализация

Новите приоритети в европейските културни политики ще бъдат обсъдени в серия от събития, организирани от Бюро "Творческа Европа"

Октомври и ноември традиционно са месеците, в които се публикуват актуалните отворени покани за ежегодните конкурси на “Творческа Европа”. Вече е отворен конкурсът Culture Moves Europe, в който индивидуални артисти и малки групи могат да получат подкрепа за международна мобилност с професионална цел, а предстои и публикуването и на “Европейско сътрудничество”, мащабна програма с цел устойчивото развитие на международните културни връзки и проекти. За да улесни кандидатстването на българските културни организации по програмата, както и да ги запознае с новите приоритети в европейските културни политики, екипът на Офис “Култура” на Бюро “Творческа Европа” организира поредица от събития, в които ще бъдат представени особеностите при кандидатстване, най-често срещаните грешки и  добри практики от вече реализирани проекти. 

„Активното участие в европейски програми и международни културни проекти, както и членуването в европейски мрежи, са жизненоважни за развитието на българските културни оператори и тяхното позициониране върху световната карта на културните и творчески индустрии. С предстоящите събития искаме да дадем глас на някои от най-интересните проекти с българско участие в програмата тази година, както и да създадем платформа за среща и обмен между професионалисти от различни дисциплини и индустрии” - споделя Десислава Панчева, ръководител на офис “Култура” към Бюро “Творческа Европа”.

На 4 ноември от 11.00 до 17.00 ще гостуваме на Сцена “Дерида” в рамките на фестивала Aerowaves in Sofia. Там ще проведем практически уъркшоп за програма “Творческа Европа” и ще дискутираме новите приоритети в европейските културни политики по повод публикуваната работна програма на Европейската агенция за култура и образование. Ще се запознаем с новите тенденции и пресечни точки в областите на културата, образованието, сътрудничеството, мобилността и интегрирането на екологични практики. Събитието се случва и в рамките на платформата 3XPER1ENCE - обединена координация между три ключови фестивала за изпълнителските изкуства – "АСТ Фестивал за свободен театър", "DA Fest" и "Aerowaves in Sofia". В страницата на събитието можете да откриете повече подробности. Достъпът е свободен, но е необходима предварителна регистрация. Направете я тук.

На 9 ноември от 17.00 до 19.00 в РЦСИ “Топлоцентрала” екипът на Бюрото обединява сили с фестивала MELBA, за да представи програмата за мобилност Culture Moves Europe и нейния нов конкурс за мобилност на артисти. Ще представим не само обновените условия за участие, но и особеностите при кандидатстване, най-често срещаните грешки и препятствия пред българските бенефициенти. Разберете повече за събитието от профилите ни в социалните мрежи - тук. Достъпът е свободен, но е необходима предварителна регистрация. Можете да я направите тук.

Освен ключовите за Програма “Творческа Европа” от предходните години приоритети, през 2024 е подчертана водещата роля на културата за укрепването на демокрацията чрез засиленото гражданско участие и връзките й с образованието. Специално внимание се обръща и на гарантирането  душевното и психическо здраве на заетите в културните и творческите индустрии. През 2023/2024 предстои публикуването на новите конкурси по направленията “Европейско сътрудничество”, “Превод и разпространение на европейска художествена литература”, както и четиригодишните възможности за финансиране в категории “Европейски мрежи”, “Европейски платформи” и “Пан-европейски културни дружества”.

За “Творческа Европа”

“Творческа Европа” е програмата на Европейския съюз в подкрепа на културния, творческия и аудиовизуалния сектор. Със своите три направления – „Култура“, МЕДИА и междусекторно, тя предоставя множество финансови инструменти и възможности за подкрепа и реализиране на проекти за артистичното и културното сътрудничество на международно ниво. Благодарение на увеличения си с 50% бюджет (2,44 милиарда евро) в сравнение с този на предходната си фаза, до 2027 година програмата ще инвестира в действия, които подсилват културното многообразие, насърчават екосъобразното мислене и отговарят на нуждите и предизвикателствата на секторите на културата и творчеството. Около 90 милиона евро са предвидени за постигане на устойчивост и възстановяване на културния и творческия сектор, след кризата в следствие на пандемията COVID-19.

Повече информация за активните конкурси и предстоящи крайни срокове може да откриете на сайта на Бюро „Творческа Европа“ – България тук както и в техните канали в социалните медии.

За Бюро „Творческа Европа“

Бюро „Творческа Европа“ предоставя информация за условията, критериите и финансовите възможности по програмата. Експертните екипи на двата офиса - МЕДИА и Култура - организират различни информационни събития, обучения и семинари и са винаги насреща за въпроси и консултации.

За контакт:

Стефан Прохоров
Проектен координатор
Бюро „Творческа Европа“ – България, офис “Култура”

culturedesk@creativeeurope.bg 

www.creativeeurope.bg

 

Автор:
Хелиана Велинова
Публикация:
30.10.2023 г. 21:37
Етикети:
Десислава ПанчеваПрограма “Творческа Европа”
Сцена “Дерида”
офис “Култура” към Бюро “Творческа Европа”
“Европейско сътрудничество”
Culture Moves Europe
Посетено:
296
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/37930-novite-prioriteti-v-evropeyskite-kulturni-politiki-shte-badat-obsadeni-v-seriya-ot-sabitiya-organizirani-ot-byuro-tvorcheska-evropa