Срещи

Дискусия: Разделеното небе на Европа. Защо Западът не разбира Изтока

Среща с германския публицист Норберт Мапес-Нидик. 23 октомври, 18:30 ч., Гьоте-институт България

◊ ПОКАНА

Гьоте-институт България и фондация „Конрад Аденауер“ отправят покана за отворена дискусия с германския публицист Норберт Мапес-Нидик, посветена на противопоставянето между Запада и Изтока в Европа.

Разговор с Норберт Мапес-Нидик

23.10.2023 г., 18:30 часа
Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София

Гьоте-институт България, в партньорство с фондация „Конрад Аденауер“ отправят покана за среща с журналиста Норберт Мапес-Нидик, автор на книгата „Разделеното небе на Европа. Защо Западът не разбира Изтока“. Заповядайте в залата ни за събития на ул. „Будапеща“ 1 на 23 октомври, понеделник, от 18:30 часа за отворена дискусия с германския писател и журналист. От другата страна на диалога ще бъде журналистката Мария Черешева.

Kнигата, издадена в Германия през 2021 г. от издателство Aufbau Verlag, представлява интерес и за българската публика, тъй като разглежда противопоставянето между Запада и Изтока. Според автора то не е преодоляно след края на Студената война, а по-скоро възстановено, като Западът не трябва да иска да образова Изтока, а да се опита да го разбере.

Разбирането на противоречията в контекста на тезата на Мапес-Нидик минава през призмата на геополитиката, идеите за нация и национализъм, икономиката, цивилизацията и актуалното ни ежедневие. Според него през цялата си история Западът е гледал отвисоко на Изтока А от другата страна, Изтокът се е чувствал погрешно оценен и недооценен от западния модел, раздразнен от неговото безразличие и арогантност. „Изгубването в превода“ между тези две плоскости води до конфликти в миналото, които и до днес остават актуални и активни.

 

ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В ДИСКУСИЯТА:

Норберт Мапес-Нидик е роден през 1953 г., а от 1992 г. насам работи като кореспондент за Югоизточна Европа за германски, холандски, швейцарски и австрийски медии. През 1994-95 г. е съветник на специалния представител на ООН за бивша Югославия Ясуши Акаши, а между 2004 и 2005 г. говорител на Германския Бундестаг. Пише за различни германски и австрийски медии като Frankfurter Rundschau, Standard (Виена), Die Zeit и др. Автор на осем нехудожествени книги за региона, последната от които е „Война в Европа: разпадането на Югославия и един континент, изправен пред непосилни задачи” (2022).

Мария Черешева е един от основателите на АЕЖ-България. Тя има над 15-годишен опит като журналист в различни български и международни медии. Водеща е на актуалното предаване „Кой говори“ по Дарик радио и работи на свободна практика с медии като ZDF, Balkan Insight, Deutsche Welle, BBC и др. Работила е като кореспондент на Балканската мрежа за разследваща журналистика в България и е участвала в различни трансгранични разследвания в областта на човешките права, трафика на оръжия, корупцията и др. Като част от екипа на АЕЖ-България развива активна дейност в областта на медийната грамотност като обучител и редактор на платформата за ученическа журналистика sCOOL Media. Завършила е eвропеистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

Заповядайте на отворената дискусия в залата за събития на Гьоте-институт в София! Малко повече за Норберт Мапес-Нидик, може да откриете тук и тук.

 .......................

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук.

 

 

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт България
Публикация:
23.10.2023 г. 12:31
Посетено:
367
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/37883-diskusiya-razdelenoto-nebe-na-evropa-zashto-zapadat-ne-razbira-iztoka