Срещи

Кинороман (Cinéroman) - Университетски клуб за франкофонска литература и кино

24 октомври 2023 г., 16.30 ч., Нов български университет

Кинороман (Cinéroman) - Университетски клуб за франкофонска литература и кино

◊ ПОКАНА

Център за книгата и Франкофонски център на НБУ канят на ново общоуниверситетско събитие, което два пъти през семестъра и четири пъти в рамките на академичната година ще предоставя пространство за дискусии върху култови, класически и съвременни франкофонски литературни творби и техни не по-малко значими екранни адаптации.

На 24 октомври 2023 г. от 16.30 ч. в книжарницата на Нов български университет предстои разговор за „Сияние на жена“ на Ромен Гари (1977) и едноименния филм на Коста-Гаврас (1979).

Водещи са д-р Радосвета Кръстанова, Магдалена Божкова и Васил Димитров.

Клубът е отворен за почитатели на френската и франкофонската литература и кино – студенти, преподаватели, академична администрация и външни гости, независимо дали те говорят езика на Молиер. За нас е важно да се срещаме, да дебатираме и да споделяме идеи, впечатления, мнения и емоции, а също и да изразяваме (аргументирано) удовлетворение, удоволствие, възхищение, захлас, но също и несъгласие, неудоволствие, отхвърляне и дори осъждане на разглежданите творби. Води ни желанието да надхвърлим жанровете, да покажем многообразието на начините, по които животът и творчеството си партнират и се отблъскват, да позволим на поколенията да говорят всеки на своя език и от своя опит, обединени от негово величество Изкуството. И разбира се, да отдадем дължимото на литературата и киното на френски език, които, независимо от поколенческите, идейните, културните и конюнктурните различия, продължават да вдъхновяват и обединяват милиони почитатели по цял свят.

Инициатори на клуба са Франкофонският център за академични постижения и Центърът за книгата.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
20.10.2023 г. 16:33
Етикети:
Посетено:
281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/37874-kinoroman-cin-roman-universitetski-klub-za-frankofonska-literatura-i-kino