Срещи

Паметна вечер, посветена на проф. Петър-Емил Митев

19 октомври 2023, 18.00 часа, Аула на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Паметна вечер, посветена на проф. Петър-Емил Митев

◊ ПОКАНА

Софийски университет „Св. Климент Охридски“, издателство „Изток-Запад“, издателство „Захари Стоянов“ и Институт по социология „Иван Хаджийски“ ви канят на паметна вечер, посветена на Петър-Емил Митев. На срещата ще си спомним за неговата забележителна личност и ще поговорим за богатото книжно наследство, което ни остави.

Ще бъдат представени две от емблематичните му творби - „Анамнеза на промяната“ и „Карл Маркс и след него“.

Присъединете се на 19 октомври (четвъртък) от 18.00 часа в Аула на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (бул. „Цар Освободител“ 15), гр. София.

  

За „Карл Маркс и след него“ на Петър-Емил Митев, издателство „Изток-Запад“

XXI век ни изправя пред идейна и политическа дилема: „край на историята“ (по Фукуяма, т.е. да се приеме, че капитализмът е окончателна даденост) или „край на предисторията“ (по Маркс, т.е. да се очаква, че човечеството ще извърши „скок“ от „царството на необходимостта“ в „царство на свободата“).

Авторът предлага троен отговор на този въпрос. Най-напред – чрез анализ на логическата структура на Марксовата теория. След това – исторически, като възпроизвежда аналитично сложната и противоречива научна драма на учението, създадено от Карл Маркс, чрез идейни портрети на ключовите актьори. И най-после – чрез равносметка на научните дискусии, протекли 50, 100 и 150 години след издаването на първия том на „Капиталът“.

Перспективата ни изправя пред потребността от диалектическо „снемане“ (aufheben; едновременно преодоляване, запазване и по-нататъшно развитие) на марксизма от по-обща научна теория, своеобразен „постмарксизъм“. Първата крачка в това направление прави А. Богдàнов чрез създадената от него „тектология“ или всеобща организационна наука. Днес се съдържа в предизвикателството на „китайския марксизъм“. На всеки от двата казуса е отделено особено внимание.

 

За „Анамнеза на промяната“ на Петър-Емил Митев, издателство „Захарий Стоянов“

Жанрът определя своеобразието на тази книга, нейния „двоен“ характер – и удвоена стойност. Пред нас е едновременно анализ и документ. Текстовете могат да се четат като научна и експертна интерпретация на събития, ситуации и процеси от съвременната българска история. Заедно с това тези „политически тетрадки“ са и регистрация на „Zeitgeist“, духа на времето… Противопоставянето на догматизма е червена линия на цялата книга. Догматизмът е типичен за сталинистките и постсталинистките феномени, но не изчезва с техния крах, а се възпроизвежда и в демократични условия. Негова проекция е политическото високомерие.

 

За автора

Проф. Петър-Емил Митев, доктор на философските науки, е дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ръководител на Института по социология „Иван Хаджийски“. Един от основателите на специалност „Политология“, в която разработва поредица от лекционни курсове: история на политическите идеи (трета част); политически идеологии; методи на политологичния анализ; политическият език; революция и реформа; източноевропейският преход; българският преход.

Син е на биохимика проф. Иван Митев. Завършва философия в Софийския университет. От 1972 до 1988 г. оглавява Научноизследователския институт за младежта при ЦК на ДКМС, смятан за едно от дисидентските гнезда по време на социализма. До 1999 г. председател на Българската социологическа асоциация.

Професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 1988 г. Член на председателството на Висшия партиен съвет на БСП. Депутат във Великото народно събрание. Кандидат за Национален омбудсман на България, предложен от НДСВ и подкрепен от ДПС при първите избори за омбудсман през 2004 г., когато, в крайна сметка, е избран Гиньо Ганев. Председател на Управителния съвет на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски“.

 

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
19.10.2023 г. 11:22
Етикети:
Изд. "Изток-Запад"паметна вечер
„Анамнеза на промяната“
„Карл Маркс и след него“
издателство „Захари Стоянов“
киги
Петър-Емил Митев
Посетено:
321
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/37865-pametna-vecher-posvetena-na-prof-petar-emil-mitev