Срещи

Никарагуанският писател Серхио Рамирес гостува в София​

На 10 октомври Серхио Рамирес ще участва в две събития, организирани от Институт Сервантес - София

Институт Сервантес - София кани в България никарагуанския писател Серхио Рамирес - носител на наградата „Сервантес" за 2017 г., по повод скорошното публикуване на български на романа му „Тонголеле не умееше да танцува“.

През деня на 10 октомври Серхио Рамирес ще участва в две събития, организирани от Институт Сервантес - София в сътрудничество с УНСС и издателство ТониПрес.

В 11:30 ч. сутринта на 10 октомври Серхио Рамирес ще проведе среща със студентите, изучаващи испански език от Университета за национално и световно стопанство. Младите студенти ще имат възможност да се срещнат от първо лице с един от големите латиноамерикански писатели и да се доближат до никарагуанската социално-политическа реалност чрез литературата и житейския опит на автора.

Място: УНСС - Конферентна зала
ул. „8 декември“ №19
Студентски град. София

Дата: 10.10.2023 г.
Час: 11:30 ч.

Свободен достъп до запълване на капацитета.

 

На 10 октомври от 18:30 ч. самият Серхио Рамирес ще участва в представянето на българското издание на романа му „Тонголеле не умееше да танцува“ в превод на Ангелина Василева Димитрова и издание на ТониПрес. Презентацията ще се проведе в УНСС.

„Тонголеле не умееше да танцува“ е публикуван през 2021 г. и бързо забранен от властите в страната на произход на автора си, Никарагуа. По същия начин, както каза самият Рамирес, този роман е причината за изгнанието му в Испания, тъй като причината за публикуването му е обвинението в нарушаване на националния суверенитет и предателство към страната, а за него има заповед за арест на цялата територия на Никарагуа. Серхио Рамирес коментира, че парадоксално това са същите обвинения, за които диктаторът Сомоса го преследва през 1978 г.

„Тонголеле не умееше да танцува“ е третата част от сагата за инспектор Долорес Моралес. В този роман Серхио Рамирес подчертава репресивния характер на настоящия режим и неговия изненадващ екзотеричен характер, който Рамирес смята за отличен литературен материал.

Място: УНСС - Тържествена зала
ул. „8 декември“, 19
Студентски град. София

Дата: 10.10.2023 г
Час: 18:30 ч.

Свободен достъп до запълване на капацитета.

 

 

Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
07.10.2023 г. 17:04
Етикети:
УНССбългарско изданиепредставяне на книгасрещиИнститут Сервантес - София
Ангелина Василева Димитрова
издателство ТониПрес
„Тонголеле не умееше да танцува“
Серхио Рамирес
Посетено:
237
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/37758-nikaraguanskiyat-pisatel-serhio-ramires-gostuva-v-sofiya