Срещи

Европейска нощ на учените 2023 г. ще се проведе на 29 септември в цялата страна

"Как човечеството трябва да се адаптира към промените в климата" ще бъде основна тема за младите изследователи в 13 локации в град София и в над 25 – в страната

Европейска нощ на учените 2023 г. ще се проведе на 29 септември в цялата страна

Европейска нощ на учените 2023 г. ще се проведе на 29 септември в цялата страна

Как човечеството трябва да се адаптира към промените в климата ще бъде основна тема за младите изследователи в 13 локации в град София и в над 25 – в страната

Европейската нощ на учените, която се реализира в рамките на проекта SEARCH, финансиран от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт Европа“, ще се състои на 29 септември 2023 г., като има за цел да покаже разнообразието на науката и нейното въздействие върху ежедневието на гражданите по забавен и вдъхновяващ начин. Младите изследователи ще могат да посетят научните работилници, обвързани с изложението, на 13 локации в град София и на повече от 25 места в цялата страна.

Европейска нощ на учените 2023 г. ще даде възможност на децата, младите хора и семействата да се срещнат с учени, да опознаят завладяващия свят на науката в забавна и интерактивна среда, както и да открият същността на научните изследвания, науката и иновациите чрез широк спектър от научни представления, демонстрации, практически експерименти, игри, викторини, състезания, изложби, научно кино и дигитални дейности.

Европейската нощ на учените е уникална възможност и за учените да се ангажират с граждани от всички възрасти, да повишат осведомеността за своите изследвания и тяхното въздействие върху обществото и да приложат на практика уменията си за работа с неспециализирана аудитория.

Централната локация за провеждане на събитията в гр. София ще бъде Mall of Sofia, намиращ се на бул. „Ал. Стамболийски“ 101-103. Събитието е отворено за всички, които са любопитни и искат да разберат повече за науката и изследванията.

Събитията на Нощта на учените ще бъдат реализирани паралелно на още 12 локации в град София. Множество срещи с науката ще има в Агробиоинститут, Бар Абордаж, Медицински университет – София, Национален етнографски музей, Национално онлайн студио, Образователен център на НЕМ и училища, Национален политехнически музей, Национален природонаучен музей, София Тех Парк, Технически университет София, Университет по архитектура, строителство и геодезия, както и Химикотехнологичен и металургичен университет.

Европейската нощ на учените 2023 г. включва и онлайн програма, която ще бъде излъчвана от 18:00 часа с участие на учени на живо, както и с видеозаписи и презентации на български и чуждестранни лектори. Студиото SEARCH на живо ще е достъпно на 29 септември на адрес: http://www.facebook.com/ResearchersBG

В над 25 локации от страната са организирани срещи с учени в изследователски институти, разнообразни дейности в училища и университети, конкурси и демонстрации на знакови публични места в градовете. Пълната програма е публикувана тук.

Проектът SEАRCH за Европейската нощ на учените се осъществява от консорциум в състав: Център за изследване и анализи, София Тех Парк, Форум Демокрит, АгроБиоИнститут, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – София, Технически университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Институт по океанология при БАН, Русенска търговско-индустриална камара, Български географски портал – Географ БГ, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, както и още 15 асоциирани партньори.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.09.2023 г. 16:08
Етикети:
срещи
промени в климата
проект SEARCH
Европейска нощ на учените 2023
Посетено:
548
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/37694-evropeyska-nosht-na-uchenite-2023-g-shte-se-provede-na-29-septemvri-v-tsyalata-strana