Срещи

За първи път в България представяне на акварелните бои “Daniel Smith”

На 30 юли в Градската художествена галерия на Варна майстори на акварела, водени от Стела Кенфилд, ще демонстрират качествата на световно признатите материали за рисуване

Първата за България презентация на престижната американска марка акварелни бои “Daniel Smith” ще бъде във Варна тази неделя. В Градската художествена галерия “Борис Георгиев” ще дойдат официални представители на компанията производител и изявени български художници, които работят в областта на акварела. Те ще демонстрират възможностите на професионалните материали пред всички желаещи. Входът за събитието е свободен.

Инициатор на това представяне е Стела Кенфилд, уважаван акварелист, работещ между САЩ и България, която споделя как се е стигнало през годините до организирането на това гостуване във Варна:

“От години се мъча да доведа боите “Daniel Smith” в България, защото това са най-професионалните бои в света. Президентката на компанията Катрин Кейлър, която много обича България, и собственика Джон Когли миналата година ми гостуваха тук и останаха очаровани. Боите се произвеждат в Сиатъл, където аз от 20 години преподавам в класове по акварел, но никой досега не поемаше риска да ги доведе тук, защото са скъпи бои. Стана съвсем случайно - Катрин Тейлър дойде в София, и аз ѝ показах един магазин за художници, където и срещнахме човека, който стана организатор на това представяне - Иван Илчев. Той е собственик на Artservicebg.com и инвестира сериозна сума, за да стане възможно това. Той имаше смелостта и куража да го направи и боите вече са в България и ние заедно с него ще ги представим на художниците във Варна.

Надявам се най-малко 30 души да дойдат в неделя и да се запознаят с боите и акварелните стикове - бои, които ни изпращат от американската компания. Ще покажем също семпли от водно-разтворими маслени бои, за артистите, които рисуват с масло. Очакваме художници от София, Плевен, Пазарджик - много хора се заинтересуваха и вярваме, че ще направим едно много добро събитие, което ще позволи на творците да усетят как се работи с тези материали. Интересното при тези бои е, че една туба е много по-практична от всяка друга боя, защото пигментът е толкова силен, че може да се рисува цяла година с нея. Прекрасни бои са, с много издържлива светлинност.

Ще включим в презентацията и четките “Escoda” испански четки, които се правят от три поколения насам в Барселона, а също и произведената в Германия хартия "Hahnemuhle".  Художниците, които дойдат, ще могат да вземат къс хартия, да опитат боите и с четките да нарисуват нещо свое с материали на световно ниво.

Аз от много години съм посланик на боите “Daniel Smith”, рисувам с тях и ще дам пълна информация за качествата им, ще раздадем брошури и тестове. И други артисти ще се включат с демонстрация - Селма и Красимир Тодорови, Пламен Монев, Иван Обретенов, Тереза Зиковска, Любо Йотов от Плевен и много други.

За мен е невероятна чест да бъда част от това представяне, от години искам в България да видят качеството на тези бои и съм безкрайно щастлива, че българските художници ще имат възможност да се докоснат до тях.”

Началото на презентацията е тази неделя от 15:00 до 18:30 на ул. “Любен Каравелов” 1 във Варна.

_____________________

Снимки: личен архив Стела Кенфилд

https://danielsmith.com/

http://www.artgallerystella.com/

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
27.07.2023 г. 15:09
Етикети:
Посетено:
307
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/37392-za-parvi-pat-v-balgariya-predstavyane-na-akvarelnite-boi-daniel-smith