Срещи

Три неочаквани литературни маршрута през юли, посветени на Христо Смирненски, „Градски четения“ и Витоша

Програма юли 2023

Три неочаквани литературни маршрута през юли, посветени на Христо Смирненски, „Градски четения“ и Витоша

Програма юли:

:: „Разместената София на Смирненски. Хумористична картография, етнография и социология на града“ // Водещ: Катя Зографова

05 юли | 18:30 ч. |  Начална точка: градинката пред Регионален исторически музей София, пл. „Бански “ 1

 

:: Литературен маршрут на Витоша // водещ: Миглена Николчина

8 юли | 11:00 ч. | Начална точка: Хижа „Алеко“

 

:: Литературен маршрут за „Градски четения“ (литмоб)

12 юли | 18:30 ч. | Начална точка: двора на СУ „Св. Климент Охридски“, пред Университетска библиотека

 

Маршрутите се провеждат със свободен достъп, без предварително записване

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Петият сезон на „Литературни маршрути на фондация „Прочети София“  продължава през юли с още три нови и буквално неповторими разходки. Всяко издание на „Литературни маршрути“ включва поредица от турове с различни водещи и на различни теми, които очертават своеобразна литературна карта на града.

На 05 юли от 18:30 ч. литературната историчка, документалистка, есеистка и поетеса – Катя Зографова ще ни преведе през „Разместената София на Смирненски. Хумористична картография, етнография и социология на града“. „Литературният маршрут“ ще започне от градинката пред Регионален исторически музей София (сградата на бившата Централна минерална баня, пл. „Бански “ 1) и ще завърши в къщата музей на Христо Смирненски, която ще бъде отворена и напълно достъпна за публиката на събитието.

Маршрутът е посветен на две годишнини – 125 г. от рождението и 100 г. от смъртта на Христо Смирненски.

„С тази разходка ще осъществим предизвикателството на един неочакван, некнижен, социално правдив, underground образ на града, създаден от Слънчевия Юноша на българската поезия! Eдно бродене по неговите места (нали Смирненски и приятели са „весели бродяги“) е необикновено преживяване, приносно в жанра на литературните разходки. Защо? Просто защото неговата карта на София е по-различна и по-истинска от обичайната музеефицираща литературна картография на града.

Софийската „карта“ на Смирненски радикално размества „центъра“ и „периферията“... Неговият Ючбунар е по-интересната, по-пъстра, изпълнена с повече енергии, понякога дори по-европейска част на София от претенциозния, но измамен блясък на „жълтите павета“, по които крачат властниците ориенталци, съвременните „паши“, чиновниците и проститутките, жалките "елити", банкерите с кръвожадни имена като „Людоедов“…

Мултиетническият Ючбунар с неговите обитатели – евреи, бежанци от Македония и от Беломорска Тракия, турци, роми, е извор не само на социална тъга и революционен гняв, но и на жизнерадост, изразена в блестящите езикови и римни игри на виртуозния поет.“, описва своята авторска разходка Катя Зографова.

В къщата музей на Христо Смирненски, чиято уредничка е Елена Алекова, ще видим още част от проекта на Силвия Пешева и Милена Илиева „Видеоарт интерпретации на българско поетическо наследство“. Първата интерпретация е върху стихотворението „Приказка за честта“ на Христо Смирненски. Целта на проекта е да обедини поезия, театър, актьорско майсторство, музика, изобразително и визуално изкуство и да създаде съвременен прочит на българска класическа поезия. Той е реализиран с подкрепата на Столична община, продуцент: „Ами да“.

Само три дни по-късно на 08 юли за първи път ще се проведе и „Литературен маршрут на Витоша“. Той ще започне в 11:00 от хижа „Алеко“. Водещ и автор на маршрута ще бъде Миглена Николчина – професор в Катедра по теория на литературата към СУ „Св. Кл. Охридски“ и авторка на книги с белетристика, поезия, теоретични и литературно-исторически изследвания.

Миглена Николчина загатва какво да очакваме от „Литературния маршрут на Витоша“ така:

„Пеш обходих слънчевата система“ твърди финландската поетеса Едит Сьодергран. За ходенето пеш със средствата на изкуството и собственокрачно, тази разходка ще ни пренася от Петрарка до английските романтици, от Каспар Давид Фридрих до Николай Рьорих, от детските приказки до „Вълшебната планина“ на Томас Ман, от Иван Вазов до Блага Димитрова… и до собствените ни общения с планината, тази велика лечителка и учителка.“

Последният маршрут от юлската програма е не по-малко нестандартен от предшестващите го. Той ще бъде посветен на разказа за „Градски четения“ – серия от литературни флашмобове, състояли се през 2009-2010 г. За значението на тези литературни инициативи ще разкаже Камелия Спасова, която е доцент по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“, както и авторка на две поетични книги. „Литературен маршрут за „Градски четения“ (литмоб)“ ще се проведе на 12 юли от 18:30 ч. с начална точка: двора на Софийския университет, пред Университетска библиотека.

Камелия Спасова разказва: „Първият литературен флашмоб е на ВБВ. Това са поредица внезапни, кратки литературни четения, на които всеки чете на глас пред случайни минувачи (по площади, в метрото, из улици, в сгради). Не е нужно да сте автор на това, което четете. Не е нужно въобще да пишете поезия или проза. Трябва

просто да прочетете на глас нещо, което ви харесва. Разходката ще премине през серията от десетте флашмоба, като разкрие практиките да бъде мислена най-новата ни литература през местата на нейната публичност, сговореност и практики за общо действие.“

И добавя как именно са протичали литературните флашмобове: „Всеки път се обявява точен час и място. Хората, които участват, не е нужно да се познават. Няма да има възможност за закъснение, защото цялото четене общо продължава до 5 минути. Започва някой от организаторите и верижно, един по един, се включват всички желаещи, за да се достигне до точката на всеобщо едновременно четене. Накрая участниците се разотиват. Четеш и заминаваш!

Който желае да се включи в подобен формат, трябва да дойде с най-много една страница текст, която се оставя на мястото след четенето. На страницата е добре да има следното описание:

– „Градски четения“ (литературен флашмоб)
– датата на събитието – името на автора и произведението…“

Този „Литературен маршрут“ ще започне с разказ за съвременната литература като отворена литература и ще завърши с литмоб в реално време в парка „Заимов“. Затова всеки е поканен да си носи нещо за четене!

 

През септември „Литературни маршрути“ продължават с поредица от нови разходки. На 16 септември ще бъде и специалното събитие, посветено на поета, литературен критик, журналист и преподавател – Марин Бодаков. В негова памет фондация „Прочети София“ ще възстанови унищожената през 2018 г. пейка във формата на буквата „Ш“, която бе част от проекта „Скритите букви“, в който Марин Бодаков участваше. От септември тази година пейката, заедно с поезията на Марин Бодаков, ще бъде разположена и съхранявана в парк Военна академия „Г. С. Раковски“. Поставянето на пейката ще бъде съпроводено от четене и разговор за поезията на Марин Бодаков, както и за неговата журналистическа, редакторска и преподавателска работа.

________________

Литературни маршрути се провеждат без предварително записване и са със свободен достъп

________________

Литературни маршрути •София• е проект на Фондация „Прочети София“.

 

Събитията от програмата се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Партньори на тазгодишните „Литературни маршрути“ са издателство „Точица“, фондация „Изкуство – дела и документи“ и Нощ на литературата 2023.

 

За повече информация: Демна Димитрова
demna.dimitrova@gmail.com

 

fb/LiteraryWalks

Instagram (@literarywalks.sofia)

literarywalks.org                                                                                                                        

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
04.07.2023 г. 15:04
Етикети:
ВитошаХристо Смирненскииздателство „Точица“проект
„Градски четения“
" Фондация „Прочети София"
Литературни маршрути София
Посетено:
395
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/37261-tri-neochakvani-literaturni-marshruta-prez-yuli-posveteni-na-hristo-smirnenski-gradski-cheteniya-i-vitosha