Срещи

Драматургът Иван Вирипаев гостува в София за дискусия в рамките на фестивала New Stages Southeast

Темата на тазгодишното издание на фестивала New Stages Southeast, „Драма и политика“, събира режисьорите Иван Вирипаев и Галин Стоев за разговор на сцената на НТ „Иван Вазов“

Драматургът Иван Вирипаев гостува в София за дискусия в рамките на фестивала New Stages Southeast

NEW STAGES SOUTHEAST

Фестивал за нова драматургия
12 – 18 юни 2023 г.

„Театър и политика – полета на пресичане“

Дискусия, 18.06., неделя, от 16:30 до 18:00 ч.

Локация: Народен театър „Иван Вазов“ (ул. „Дякон Игнатий“ 5), зала „Апостол Карамитев“

Днес стартира третото поредно издание на фестивала за нова драматургия New Stages Southeast на Гьоте-институт България. Разнообразната програма на тазгодишните събития, които ще се проведат между 12 и 18 юни на четири различни локации, ще завърши със специалното гостуване на световноизвестния драматург Иван Вирипаев. На 18 юни, неделя, от 16:30 часа той и режисьорът Галин Стоев ще се срещнат в зала „Апостол Карамитев“ в Народен театър „Иван Вазов“ по повод на дискусията „Театър и политика – полета на пресичане“.

В първата си публична среща след началото на войната двамата ще разговарят за това как се създава театър в настоящия геополитически и културен контекст, доколкото след пандемията и в условията на военни действия в Украйна е невъзможно театралната практика да се случва единствено в сферата на художественото. Същият ден, от 19:00 часа, в зала „Апостол Карамитев“, ще бъде представено и пърформанс-четене на „Слънчева линия“ от Вирипаев, в рамките на платформата ПроТекст 12 от „36 Маймуни“.

Иван Вирипаев (1974) е световноизвестен драматург, режисьор и актьор. Автор на три пълнометражни и два късометражни филма, награждавани на международни фестивали, включително фестивала във Венеция. Автор е и на над 20 пиеси, като до 2019 г. пиесите му вече са поставени в повече от 250 театъра по света и Вирипаев влиза в топ 10 на най-известните драматурзи в света. През май 2022 г. става полски гражданин и се отказва от руското си гражданство, а година по-късно, на 17 май 2023 г., Басманният съд в Москва издава заповед за неговия задочен арест и той е обявен за издирване. Обвинението е по новия закон за „фейкове за руската армия“. В момента на сцените в България се играят няколко представления по пиеси на Вирипаев, поставени от режисьорите Явор Гърдев, Крис Шарков и Иван Добчев.

Галин Стоев (1969) завършва театрална режисура в НАТФИЗ при проф. Крикор Азарян. Първоначално създава редица представления по класически автори (Корней, Стриндберг, Шекспир, Есхил, Бюхнер, Брехт, Мюсе), а след това постепенно се насочва към съвременната драматургия (Мишима Юкио, Харолд Пинтър, Том Стопард, Филип Ридли). Определя срещата и приятелството с Иван Вирипаев като едно от най-важните събития в живота си. През 2002 г. поставя  пиесата на Вирипаев „Сънища" (със заглавие „Археология на сънуването”), следват представления по „Кислород“, „Непосилно дълги прегръдки“, „Генезис 2“ (представено на 61-вото издание на фестивала в Авиньон, в Рим, Брюксел, Париж и Отава). През 2017 г. Галин Стоев поставя в Народния театър пиесата на Вирипаев „Танцът Делхи“.

 

Предварителна регистрация за дискусията

Събитието е по покана на Народен театър „Иван Вазов“ и е с вход свободен до изчерпване на местата. По тази причина е необходима предварителна регистрация и изрично получено потвърждение за запазено място. 

Присъствие може да бъде заявено на имейл адрес: registration@nationaltheatre.bg  до 16 юни, петък, 17:00 ч., заедно с посочени две имена и телефонен номер за връзка.

Разговорът е част от дискусионния панел на фестивала New Stages Southeast, чиято отделна програма можете да откриете ТУК. Сред останалите участници в петте дискусии ще бъдат: Явор Гърдев, Явор Сидеров, доц. Жана Попова, Валентина Георгиева, проф. Николай Йорданов, д-р Петър Денчев, Мария Спирова, проф. Виолета Дечева, д-р Светла Бенева и др.

 

Вижте всички останали събития от седемдневната програма на „Драма и политика“ ТУК. Официалното откриване на фестивала е ДНЕС от 18:00 часа във Филмотечно кино „Одеон“ е и премиерата на филма „Новото евангелие“ от друг световноизвестен и провокативен режисьор – Мило Рау. Заповядайте!

Фестивалът е по инициатива на Гьоте-институт България и е организиран в партньорство с Народен театър „Иван Вазов“, „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни, РЦСИ „Топлоцентрала“ и кино „Одеон“.

 

 

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук.

 

За контакт:

Калина Иванова, Връзки с обществеността,   kalina.ivanova@goethe.de

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт
Публикация:
12.06.2023 г. 17:26
Посетено:
308
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/37144-dramaturgat-ivan-viripaev-gostuva-v-sofiya-za-diskusiya-v-ramkite-na-festivala-new-stages-southeast