Срещи

Срещи в сряда - с Теодора Димова

Литературни пространства 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Второто издание на "Срещи в сряда" - Теодора Димова

28 март (сряда), 18 ч.,
къща-музей Иван Вазов, София


◊ ПОВЕЧЕ

Проектът. Най-старият български литературен музей, къщата на патриарха на националната ни литература Иван Вазов в София, и най-голямото модерно издателство, вдъхновено от мисията си да разпространява съвременната българска литература, “Жанет-45” в Пловдив, се обединиха в идеята да създадат постоянна, жива и привлекателна литературна сцена в центъра на столицата.

Нарекоха проекта си “Срещи в сряда” и поставиха началото на 28 февруари, последната сряда на месеца, с поетично четене на Станка Пенчева.

  Месец март, традиционно приеман и възпяван като месец на жените, вече се приближава към своята последна сряда, 28, и предстоящата среща в сряда с модерната българска литература. Месецът на жените предполага, дори изисква къщата музей “Иван Вазов” и издателство “Жанет-45” да поканят отново известна и обичана съвременна писателка за свой гост, Теодора Димова.


◊ ЗА АВТОРКАТА

Авторка на пиеси, разкази и романи, Теодора Димова е име, около което кръжат различни и предизвикателни ореоли. Тя се радва на популярност благодарение и на сценичното си присъствие, и на гъстата си, задъхана, омагьосваща проза, с която за първи път стъписани се срещнахме в романа й “Емине”, издаден от “Жанет-45”. Последва “Майките”, книга, донесла на авторката си европейска популярност и една голяма международна награда, а на читателите й – освен естетически възторг, и огромната утеха, че не са сами в драматизма на днешното българско време, че трагичните му и горчиви измерения са чути и “записани”, запомнени в думите на съвременната българска литература. В думите на Теодора Димова, които разтърсват и с крясъка, и с топлотата, и с милостивото си съпричастие-съучастие в болката. Романът “Майките” бе удостоен и с наградата за литература на град София, и с невероятен читателски интерес, за броено време книгата претърпя две издания. На сцената на Театър 199 “Майките” получи и своята запомняща се театрална версия под заглавие “Невинните”.

Името на белетристката Теодора Димова запомниха преди няколко години читатели и критици с прекрасния ú роман „Емине”, издаден от „ИК Жанет 45”. Широка е и аудиторията на почитателите на драматурга в нейно лице. Но, както казват театралите, „видяното отминава, писаното остава“.

Надделявайки всеобщата издателска сдържаност по отношение на публикуването на пиеси, оставено преди всичко на малкото специализирани списания, „ИК Жанет 45” предоставя на вашето внимание четири пиеси на Теодора Димова. И така – четири в едно: „Кучката”, „Змийско мляко”, „Любовници” и „Невидимите пътища на прошката”.

До автентичните думи на Теодора Димова можете да се докоснете в сряда, на 28 март, от 18 часа, в къщата музей “Иван Вазов”, където авторката ще чете от прозата и пиесите си в поредното, второ издание на “Срещи в сряда”.

Ще можете да закупите и изданията на “Жанет-45”, за да получите автограф от Теодора Димова.

Автор:
ИК "Жанет 45" & Къща-музей "Иван Вазов"
Публикация:
23.03.2007 г. 21:40
Посетено:
1041
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/3710-sreshti-v-sryada-s-teodora-dimova