Срещи

Поетът Пейчо Кънев гостува в Пловдив

Представяне на книгите „Писма до Цветаева" и „Излизане от тъмното" - 6 юни, 19:30 ч., „Офлайн кафе"

◊ ПОКАНА

Поетична вечер с Пейчо Кънев в Пловдив

Заповядайте на 06 юни (вторник) от 19:30 в „Офлайн кафе" - Пловдив, където Пейчо Кънев ще представи двете си нови книги „Писма до Цветаева" и „Излизане от тъмното" и ще чете избрани стихотворения от тях.  

Думи за книгите:

„Не е въпрос на вкусове и на харесване, когато Поезията те блъсне челно. Когато думите не са хубави или лоши, оптимистични или суицидни, слънчеви или в затъмнение, а единствено възможните, разбираш, че си срещнал Поет и че тази среща всъщност е... неизбежна. Такава ще е съдбата на бъдещите читатели на „Писма до Цветаева" на Пейчо Кънев. Твърдя го от пресен личен опит. Това не е е книга, която ще затвориш на 13-а страница и ще продължиш следобед или вдругиден. Сгъстената емоция просто не те пуска, докато те разхожда през света и хората, без да напуска в същото време килията на сърцето."
~ Камелия Кондова за „Писма до Цветаева"

„Излизане от тъмното" е озаглавил най-новата си стихосбирка Пейчо Кънев. Тъмнината в нея е многогодишна, сложноцветна, увлича те с аромата си, понякога те смачква... И точно като Орфей Пейчо Кънев не спира да се обръща назад, към тъмното, от което излиза, докато се качва нагоре, при живите... И много любов има в поезията на Пейчо Кънев. Вероятно любовта е тази, която винаги чака излизащия от мрака, навлизащия в него... „Излизане от тъмното" е книга за живеенето в светлосенките на думите поради някого. Книга за пораженията и провалите, и въпреки тях. Обезпокоена, обезпокояваща поезия."
~ Йорданка Белева за „Излизане от тъмното"

 

Пейчо Кънев е поет, преводач и редактор. Автор е на 12 книги с поезия и един сборник с разкази, издадени в България, САЩ и Индия. Той е сред най-публикуваните съвременни български поети на английски с множество публикации в литературни списания и антологии в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Индия и други страни. Превел е от английски език 40 книги, като сред тях са нобеловите лауреати Сол Белоу, Джон Максуел Кутсѝ и Ърнест Хемингуей. За себе си твърди, че е „единствено поет, а всички други неща, с които се занимава, са приятно допълнение".

 * * *

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/

 

Автор:
Анелия Попова
Публикация:
03.06.2023 г. 15:23
Посетено:
537
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/37076-poetat-peycho-kanev-gostuva-v-plovdiv