Срещи

Чешки литературен коктейл с издателство "Парадокс" и Бохемия клуб

29 май 2023, 18.00 часа, Чешки център София

Чешки литературен коктейл с издателство "Парадокс" и Бохемия клуб

◊ ПОКАНА

Издателство „Парадокс" и Бохемия клуб имат удоволствието да ви поканят на чешки литературен коктейл, съставен от „Страхливци" на Йозеф Шкворецки и „Сънища и стигми" от Иржи Падевет.

Събитието ще се състои в понеделник, 29 май, от 18.00 часа в Чешки център София, (ул. „Г. С. Раковски" 100). Заповядайте!

Книгите ще бъдат представени от доц. д-р Ани Бурова и доц. д-р Добромир Григоров (СУ „Св. Климент Охридски"), а специалните гости са преводачите Васил Самоковлиев („Страхливци") и Борислав Борисов („Сънища и стигми").

Ще се радваме да се видим!



ЗА АВТОРИТЕ И ПРОИЗВЕДЕНИЯТА:

Йозеф Шкворецки
Страхливци"
Превод: Васил Самоковлиев
Обем: 464 стр.
Художествено оформление на корицата: Петя Давидкова
ISBN: 978-954-553-355-6

„Страхливци" е първият роман на чешкия писател дисидент Йозеф Шкворецки. Написан през 1948–1949 г., той вижда бял свят едва десет години по-късно (1958 г.) и предизвиква скандал. Почти целият тираж е иззет и унищожен, а авторът изпада в немилост.

Какво точно разгневява комунистическата власт?

Дани Смиржицки, доскорошен гимназист и страстен джаз саксофонист, разказва за преживелиците си в последните дни на Втората световна война, между 4 и 11 май 1945 г., в измислен град в Североизточна Бохемия. Литературното алтер его на Шкворецки, познато ни и от другите полу-автобиографични книги на писателя, въобще не страда от излишен героичен патос. В тези съдбовни дни той по-скоро е подвластен на несподелената си любов и на прекомерния за възрастта си цинизъм и песимизъм. Дани и приятелите му се отнасят с презрение към по-старото поколение, което ръководи града и се старае да организира мирен преход от германско към съветско господство. Младият джазмен все пак извършва редица смели постъпки. Разквартирова заблудени военнопленници, участва в бойни действия и дори взривява немски танк, но не се ръководи от благородни идеали, а от желанието да впечатли обекта на въжделенията си – Ирена.

Шкворецки създава нещо като обратна перспектива: не любовта отстъпва пред бурните световни катаклизми, а световните катаклизми преминават през съдбата на малкия човек като фон на несподелената му любов. Което е и голямото творческо постижение на автора, осигурило на неговите „Страхливци" литературна дълговечност.

Йозеф Шкворецки (1924-2012) е чешки писател, издател и преводач. Завършва философия и английска филология в Карловия университет и работи като редактор в „Държавно издателство за изящна литература" и списание „Световна литература". След смазването на „Пражката пролет" емигрира в Канада, където заедно със съпругата си, писателката и актриса Зденка Саливарова, създава легендарното дисидентско издателство 68 Publishers и застава зад първите издания на Лудвик Вацулик, Вацлав Хавел, Бохумил Храбал и Милан Кундера. Носител на редица награди, Шкворецки е централна фигура на литературната сцена, както в родната си страна, така и в чужбина.


Иржи Падевет
„Сънища и стигми"
Превод: Борислав Борисов
Превод (поезия): Жоржета Чолакова
Обем: 164 стр.
Художествено оформление на корицата: Петя Давидкова
ISBN 978-954-553-435-5

За какво се боричкат Ян Кубиш и Йозеф Габчик на Коледа 1941 г.? Дали през 1942 г. енорийският свещеник на Лидице Йозеф Щемберка очаква с нетърпение лятото? Може ли Едвард Бенеш да направи снежен човек? С какво намокря гащите си Милош Земан, докато гледа Спартакиада?

Има моменти, на които сякаш можеш да се убодеш – сякаш историята е поспряла да си поеме дъх, за да отприщи цялата си натрупана сила. „Сънища и стигми" е сборник разкази с (не)очакван край, посветени тъкмо на тези „на пръв поглед банални, но в същото време съдбовни мигове" от историята на Чехословакия – от самото ѝ създаване през 1918 г. до „Кадифената революция" и края на комунистическия режим 1989 г. Книгата обаче представя тези мигове по-скоро като кадри от исторически филм, отколкото като низ от факти, а пъзелът се допълва от вградените цитати от вестникарски публикации. В сюжетните линии разпознаваме личности и събития, оставили отпечатък не само върху чешката, но и върху общоевропейската история.

Майсторът на „литературата на факта" Иржи Падевет умело си служи с комични детайли и привидни баналности, за да внуши на читателя трагизма на миналото и да му напомни, че понякога нещата, които на пръв поглед ни се струват тривиални, могат да променят посоката на събитията и личните житейски истории.
 
Иржи Падевет (р. 1966 в Прага) e чешки писател и книгоиздател. Учи в Педагогическия факултет на Карловия университет в Прага, специалност чешки език и музика, но не завършва образованието си. През 1988 г. започва работа като книжар, от 2004 г. работи и като издател. От 2006 г. е директор на издателство „Академия" към Академията на науките на Чешката република. Под негово ръководство книгите на издателството печелят редица награди – „Магнезия Литера", „Йозеф Юнгман", „Речник на годината", „Йозеф Главка", „Мирослав Иванов" и др.

Падевет е автор на редица историко-документални книги, както и на художествена проза, като името му се свързва основно с жанра на литературата на факта. В творчеството му доминира темата за най-тягостните десетилетия в чешката история на ХХ век – нацистката окупация и комунистическия режим, а по личното му мнение вторият е бил по-тягостен и потискащ, тъй като „врагът бяхме самите ние. Воювахме се срещу самите себе си, което винаги е по-трудно, отколкото срещу чужди."

За книгата си "Пътеводител на Прага от времето на протектората" през 2014 г. е отличен с престижния приз „Магнезия Литера" в две категории – „Литература на факта" и голямата награда „Книга на годината", а през 2018 г. излиза неговият "Пътеводител през сталинистка Прага 1948 – 1956. Градове – събития – хора". Падевет е и автор и водещ на телевизионното предаване „Кървави години", в което запознава зрителите с места, свързани с нацистката и комунистическата тирания.
 

 
Автор:
Издателство „Парадокс"
Публикация:
27.05.2023 г. 11:54
Етикети:
представяне на книгидоц. д-р Добромир Григоровдоц. д-р Ани БуроваБохемия клубИздателство „Парадокс"
„Страхливци"
Йозеф Шкворецки
„Сънища и стигми"
Иржи Падевет
чешки литературен коктейл
Посетено:
414
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/37003-cheshki-literaturen-kokteyl-s-izdatelstvo-paradoks-i-bohemiya-klub