Срещи

Вечер за Наум Шопов: представяне на книгата „Личен разговор. Бележки от един живот“ и прожекция на филма "Личен разговор"

18 май 2023, 18.30 ч., Общински културен институт „Красно село“ - София

ВЕЧЕР ЗА НАУМ ШОПОВ

Наум Шопов

Книга & Филм

„ЛИЧЕН РАЗГОВОР“

На 18.05. (сряда) от 18.30 ч. в Общински културен институт „Красно село“, зала Nо1 журналистът Георги Тошев ще представи биографичното издание „Личен разговор. Бележки от един живот“, посветено на актьора Наум Шопов и филма „Личен разговор“ (45 минути), който запечатва последните години от живота му. Макар и черно-бяла като полиграфия, книгата с подбрани биографични фрагменти с изповеди, спомени и размисли показва наситената, богата душевност и разноликата същност на един от най-успешните артисти в историята на българското кино и театър. Участвал е в над 70 театрални постановки, има над 60 роли в българското кино.  

Наум Шопов е една от най-загадъчните публични личности в страната, не обича да говори за себе си и не дава интервюта. Отказва поканата на Георги Тошев да запише неговите спомени. Но преди десетилетие, на прага на своите 80 години и изправял се вече веднъж пред смъртта, актьорът узрява за тази идея и чрез Кольо Карамфилов се свързва отново с журналиста с думите: “По-добре е аз да разкажа живота си, за да не си измислят като ме няма!“ В продължение на две години Георги Тошев се среща с актьора Наум Шопов, за да подреди пъзела на един необикновен живот. Автобиографичната книга остава недовършена, защото Наум Шопов се разболява, но настоява ръкописа да бъде публикуван. Така се появява книгата „Личен разговор“, която разказва за един труден, но интересен живот, започнал от ложата на театъра в Стара Загора. Георги Тошев, Станислав Тодоров и Росен Даскалов успяват да направят документален филм за големия актьор, който носи същото заглавие „Личен разговор“.

“Добре се чувствам в театъра. Това е моят първи дом. Може и да звучи сладникаво, но аз наистина съм се родил в него. Живели сме там. Родителите ми не са имали квартира. Били са бедни. Живеели в театъра, в гримьорната. Майка ми бе актриса – Мара Шопова. Баща ми, Христо Шопов, беше директор на театъра, чиновник в читалището. Случило се така, че ме поканили да дойда на този свят в театъра. Малко… как да кажа, неочаквано.“

„Наум Шопов. Личен разговор. Бележки от един живот” разказва от първо лице впечатленията на актьора за своите роли и предизвикателства, за спомените си с редица емблематични личности като Димитър Пунев, Любо Димитров, Емилия Радева, Въло Радев, Володя Янчев, Едуард Захариев, Катя Паскалева, Леон Даниел, Асен Шопов, Благовеста Кабаиванова, Крикор Азарян, Венета Карамихова, Стефан Данаилов, Георги Калоянчев, Иван Кондов и др. За работата в Бургаския театър. 

По-голямо любопитство като че ли будят разсъжденията му и по чисто житейски теми като обичта и любовта, приятелството, предателството, за несправедливостта и гнева, който буди тя, за театъра и отдадеността на професията, за личните си демони, за изкуството, музиката (особено джаза), книгите и четенето, за чувството да си „на ръба”, за надеждата и спасението, за последната мечта. Все неща, които трудно узнаваме дори за близките си приятели. Книгата проследява успешния път на Наум Шопов в театралното и кино изкуството, който започва с раждането и отглеждането му буквално в старозагорския театър в семейството на артистите Мара и Христо Шопови, със забраната да получи висше актьорско образование, с първите изяви на сцена още в ученическите години, със спектаклите първо в театрите в Стара Загора и Пловдив, по-късно вече в „Българска армия” и „Народния театър „Иван Вазов”, за изгонването от София след поставянето на „Да се провреш под дъгата” от Георги Марков и пребиваването в Бургас, за удостояването с Младежката театрална награда в Пловдив и три пъти с „Аскеер”. Филмите „Вилна зона” и „Топло” пък отключват комедийния талант на актьора; признава, че са отприщили чувството му за хумор, „успяха да извадят от мен онова странно чувство на смях, на живот, на забавление, което понякога никой не може да усети”, спомня си той.

Събитието е с вход свободен.

Автор:
Елица Пенова
Публикация:
17.05.2023 г. 12:54
Етикети:
представяне на книгафилмГеорги Тошев
Наум Шопов "Личен разговор. Бележки от един живот”
Посетено:
307
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36946-vecher-za-naum-shopov-predstavyane-na-knigata-lichen-razgovor-belezhki-ot-edin-zhivot-i-prozhektsiya-na-filma-lichen-razgovor