Срещи

Американският историк Юрий Фелщински представя публична лекция и българско издание на книгата "Третата световна война: Битката за/на Украйна"

15 май 2023, 13 часа, зала 310 на Нов български университет

Американският историк Юрий Фелщински представя публична лекция и българско издание на книгата "Третата световна война: Битката за/на Украйна"

Американският историк Юрий Фелщински представя публична лекция и българско издание на книгата "Третата световна война: Битката за/на Украйна" 

Американският историк с руски произход Юрий Фелщински идва в България по покана на Нов български университет за публична лекция, посветена на публикуването за първи път на български език на книгата му „Третата световна: битката за Украйна“, в съавторство с проф. Михаил Станчев.

Книгата на двамата историци се превърна в световен бестселър през 2022 г. поради точната прогноза за избухването на пълномащабна война в Украйна, направена от двамата автори още през 2015 г. с публикуване на първото издание.

На българския пазар книгата излиза по идея на Нов български университет.

„Третата световна война: Битката за/на Украйна“ на известните историци Михаил Станчев и Юрий Фелщински е посветена на войната на Русия срещу Украйна. За разлика от повечето други заглавия по темата от последната година и половина обаче, нейното първо издание е от 2015 г., т.е. далеч преди същинското разгаряне на конфликта. Още тогава двамата автори безпогрешно предвиждат трагичните събития от 2022–2023 г., като твърдят, че по своята същност те представляват прелюдия към по-мащабния сблъсък между Русия и демократичния свят, рискуващ да прерасне в Трета световна война.

Българският превод, издание на Нов български университет, следва актуализирания през миналата година вариант на книгата. В нея се прави преглед на историята на Украйна и най-вече на периода на украинската независимост след 1991 г. Особено внимание е отделено на делата на петимата президенти (Л. Кравчук, Л. Кучма, В. Юшченко, В. Янукович и В. Зеленски), на видните опозиционери, на знаковите убийства и покушения, както и на проблемите, свързани с геополитическата раздвоеност на страната между Русия и Европа.

Въпросът, който вълнува всички ни – дали наистина битката за Украйна ще прерасне в нова световна война, или ще се превърне за Русия в нов Афганистан, водещ със себе си краха на режима на Путин, прави актуална книгата на двамата автори и днес.

Публичната лекция ще се състои на 15 май (понеделник), 13 часа, зала 310 на НБУ (ул. Монтевидео, 21)

Организатори на събитието са департамент „Политически науки“ и Център за книгата на НБУ.

Модератор на публичната лекция ще бъде проф. д-р Васил Гарнизов, член на Настоятелството и Председателски съвет на НБУ.

 

За авторите: 

Михаил Станчев (роден през 1953 г. в Казахстан) е доктор на историческите науки и професор по нова и най-нова история в Харковския университет „В. Н. Каразин“ и в Нов български университет. Член е на Българската академия на науките и на Съюза на учените в България. От 1997 до 2001 г. е съветник и временно управляващ Посолството на Украйна в София. Автор и съавтор е на над 30 книги и на повече от 300 научни статии по история на българската диаспора в пределите на Руската империя, Съветския съюз и постсъветското пространство, както и по въпросите на българо-украинските отношения. Основател и ръководител на Центъра по българистика и балкански изследвания „Марин Дринов“ към Харковския университет.

Юрий Фелщински е роден през 1956 г. в Москва. Завършва Историческия факултет на Московския педагогически институт. През 1978 г. имигрира в Съединените щати, където придобива докторска степен по философия на историята от Rutgers University. През 1993 г. става доктор на науките в Института по история на Руската академия на науките. През 2002 г. ръководи проекта по разчитането и публикуването на „лентите на Кучма“. Самостоятелно или в съавторство публикува десетки книги, научни изследвания и томове архивни документи, посветени на най-новата руска история, между които „Взривяването на Русия“ (в съавторство с Александър Литвиненко, 2002), „Корпорация: Русия и КГБ по времето на президента Путин“ (в съавторство с Владимир Прибиловски, 2008) и др.

 

Очакваме ви!

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
13.05.2023 г. 15:22
Етикети:
Нов български университетпредставяне на книгапублична лекцияЮрий Фелщински
"Третата световна война: Битката за/на Украйна"
проф. Михаил Станчев
Посетено:
441
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36912-amerikanskiyat-istorik-yuriy-felshtinski-predstavya-publichna-lektsiya-i-balgarsko-izdanie-na-knigata-tretata-svetovna-voyna-bitkata-za-na-ukrayna