Срещи

Прожекция на документалния филм "В името на паметта"

И разговор по темата за нормите в семейството: за уредените и ранни бракове, и как това влияе на младите хора

Прожекция на документалния филм "В името на паметта": 2
Делян Илиев – актьор
Прожекция на документалния филм "В името на паметта": 3
Оля Стоянова – писател, сценарист
Прожекция на документалния филм "В името на паметта": 4
Гергана Иванова – визуални изкуства

◊ ПОКАНА

Прожекция на филма „В името на паметта“

В името на паметта (2023) е документален филм, с български и английски субтитри, който разглежда уредените бракове, любовта и семейството в Балканския контекст. Екип изследователи работиха на терен в Родопите, Сливенски и Софийски райони, където проучваха традиционни практики, свързани с брака. Бяха интервюирани хора, които са преживели уредени бракове лично или са деца от такива бракове, както и сватовници или членове на общност, където уредените бракове са обичайна практика.

Част от тези истории са записани и представени в документалния филм, който ви каним да видите на
09 май 2023 г. от 19 ч. в SOHO, ул. „Искър“ 4, гр.София.

В изследването са включени и песни от българския фолклор, които са запечатали истински истории от живота, каквато е и „Излел е Делю Хайдутин“, която се носи в Космоса.

Историите, които записахме са трогателни. Някои от тях те хващат за гърлото. Но не липсва и оптимизъм. Елате на 9 май да поговорим по темата.

„Мен ме ожениха като бях на четиринадесет. Аз не го обичах. Раждах деца и работех, раждах деца и работех. Ала ми остана чужд на сърцето. Когато ми станеше много болно, се качвах на тавана, отварях дупката/капандурата и виках към небето, виках, докато ми олекне, затова, ако се обичат – да се вземат. Вярата да не им пречи.” (история от Родопите)

Специални гости на събитието ще са: Делян Илиев, Оля Стоянова и Гергана Иванова, които участваха в арт-резиденции в Гърция, Албания и Румъния. С тях ще си говорим за уредените бракове в съседните страни и как това е повлияло на тяхното творчество.

Делян Илиев – актьор. Участвал в Арт-резиденция в Атина (Гърция).

Делян е роден в София. Влюбен е в  театъра от ранна възраст, което съвсем естествено го води до Националната академия по театрално и филмово изкуство в София. Изиграл е над 40 роли в различни театри в страната, вкл. в местни и международни трупи от класическия и модерния театър.

Оля Стоянова – автор, сценарист, журналист. Участник в арт резиденция в Тирана (Албания)

Оля живее и работи в София. Автор е на 12 книги – стихосбирки, роман, къси разкази, три научно-фантастични произведения и няколко театрални пиеси. През 2014 г. грабва Аскер за категорията Най-добра драматична пиеса на годината. (*Аскеер е българския еквивалент на наградата Оскар, но за театъра). В своите творби засяга темите за общуването, социалните проблеми и гласът на жените.

Гергана ИвановаГери,  участник в Арт резиденцията в Букурещ (Румъния).

Гергана е родена 1996 г в гр.Монтана. Завършила е Художествената академия в София, специалност графично изкуство. Участник в престижни форуми  в Европа, и вече е  носител на няколко големи отличия.  В работата си в Румъния представя идеята за произхода и формата на човека в нашия триизмерен свят като комбинира различни медии.

 

Документалният филм и арт-резиденциите са резултат от работата ни по проекта „ECHO III – For Memory’s Sake“, изпълняван от Фондация „Open Space“, чиято цел е да се изследват ролите и нормите на половете през историята и как всичко това засяга младите хора и артистите, живеещи в Европа.

“ECHO III” е продължението на “ECHO I’’ и ‘’ECHO II’’, реализира се с финансовата подкрепа на Европейската програма „Творческа Европа“ и на Столична община - Програма „Култура“.

За контакти:      

Фондация Open Space

info@openspacebg.com

 

Автор:
Open Space foundation
Публикация:
04.05.2023 г. 14:05
Посетено:
325
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36845-prozhektsiya-na-dokumentalniya-film-v-imeto-na-pametta