Срещи

Българската фотография от 70-те и 80-те години на ХХ век. Диалог между минало и настояще

Лекция на Катерина Гаджева в Софийска градска художествена галерия

Българската фотография от 70-те и 80-те години на ХХ век. Диалог между минало и настояще
 
Софийска градска художествена галерия има удоволствие да ви покани на първата лекция към изложбата "Документи. Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век"
 
Тема: "Българската фотография от 70-те и 80-те години на ХХ век. Диалог между минало и настояще"
 
Лектор: Катерина Гаджева - изкуствовед, доцент в Институт за изследване на изкуствата към БАН
 
Дата: 15 март, сряда, от 18:00 ч. в СГХГ
 
През 70-те и 80-те години на ХХ век държавата следи по-съсредоточено живописта, скулптурата, киното и литературата, отколкото фотографията. В известен смисъл изобразителното средство е маргинализирано, изтикано в периферията на идеологическия интерес, а това позволява на авторите да се развиват в условията на по-голяма свобода. Благодарение на тази, макар и малка, но все пак съществена промяна, те най-сетне могат да опитат в пълнота възможностите на медията, до този момент поставена в твърде тесни рамки. Лекцията ще проследи развитието на едно от най-талантливите поколения в българската фотография, което именно в този период разгръща своя творчески потенциал. Вниманието ще бъде съсредоточено не върху отделни имена, а върху онези специфики на фотографския живот в страната, които оставят сериозен отпечатък върху цялостното творческо развитие на авторите.
 
Катерина Гаджева е изкуствовед, доцент в Институт за изследване на изкуствата към Българска академия на науките с изследователски интереси в областта на историята и теорията на фотографията. През годините е била хоноруван преподавател в Нов български университет, Национална художествена академия и Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Автор е на монографията „Между желаното и действителното. Фотография и нагледна агитация в България 1948-1956”, както и на редица статии, отпечатани в български и чуждестранни издания.
_____________
 
* Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти".
Автор:
СГХГ
Публикация:
12.03.2023 г. 19:08
Посетено:
375
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36547-balgarskata-fotografiya-ot-70-te-i-80-te-godini-na-hh-vek-dialog-mezhdu-minalo-i-nastoyashte