Срещи

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Къщата край канала“ от Жорж Сименон

22 февруари 2023 г.,16.30 ч., Нов български университет

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Къщата край канала“ от Жорж Сименон

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща на Читателския клуб на тема „Разговор за „Къщата край канала“ от Жорж Сименон“ на 22 февруари 2023 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на срещата са проф. Пламен Дойнов, д.н., доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. Морис Фадел, д.н.

За милиони читатели белгийският писател Жорж Сименон е бащата на комисар Мегре. Сега те имат възможността да се срещнат и с непознатия Сименон чрез колекцията Romans Durs. В нея писателят включва свои романи, които смята, че са на по-високо литературно ниво. Първи от колекцията е романът „Къщата край канала“.

16-годишната Едме e сирак и от Брюксел се премества да живее във фермата на братовчеди. Сред тях открива своята женственост и магията на съблазняването, което се оказва основното ѝ оръжие. Девойката е случаен свидетел на убийство, дело на по-големия ѝ братовчед, прикрито от по-малкия, и така тя вече е пълновластна тяхна господарка. Горделива и властолюбива, Едме съумява да разпали животинската страст у по-големия брат, който едновременно я привлича и отвращава. Забулена в мистерията на Фландрия, историята за Едме е разтърсваща; читателят го побиват тръпки, усеща как го пронизват влагата и студа край канала. Толкова осезаемо е успял да предаде Сименон чувствата на героите в напрегнатата, тревожна атмосфера, в която хората взаимно се дебнат до голямото престъпление.

* * *
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

Автор:
Център за книгата
Публикация:
20.02.2023 г. 14:19
Посетено:
304
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36427-chitatelski-klub-na-nbu-razgovor-za-kashtata-kray-kanala-ot-zhorzh-simenon