Срещи

Словенският писател Драго Янчар гостува в България

Срещи в София и Пловдив с един от най-четените и превеждани съвременни словенски автори

Словенският писател Драго Янчар гостува в България

 

По повод Празника на словенската култура

За първи път в България гостува словенският писател, драматург и публицист Драго Янчар.

В София срещата-разговор с г-н Янчар ще се проведе на 13 февруари (понеделник) от 17.00 до 18.30 ч. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“.

В Пловдив срещата с писателя ще се състои на 14 февруари 2023 г. (вторник) от 15.00 ч. в клуб „Петното на Роршах“ (ул. "Йоаким Груев" 36).

Драго Янчар (1948, Марибор) е сред най-четените и превеждани съвременни словенски автори. Вниманието му е фокусирано върху битието на човека, подвластен както на неконтролируемите и необясними механизми на историята, така и на собствения си характер. Интересуват го въпросите на идентичността. В есеистиката си се съсредоточава върху съвременни политически, културни и обществени въпроси; особено го вълнува ролята на интелектуалците в съвременния свят.

Автор е на дванайсет романа, шестнайсет сборника с кратка проза и есеистика и десет пиеси. На български са публикувани романите му „Градителят. Митът за Дедал” ("Балкани", 2011), „Тази нощ я видях” ("Алтера", 2013) и сборникът с разкази "Ученикът на Джойс" ("Колибри", 2020).

На българска сцена са поставени две негови пиеси „Големият брилянтен валс“ (1990), реж. проф. Здравко Митков, и „Дебнейки Годо“ (2016), реж. Десислава Боева.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.02.2023 г. 16:34
Етикети:
Посетено:
452
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36331-slovenskiyat-pisatel-drago-yanchar-gostuva-v-balgariya