Срещи

Украинската поетеса Ия Кива представя "Свидетел на безименност" в София

Премиерата е на 9 февруари в Клуб "Грамофон"

Украинската поетеса Ия Кива представя "Свидетел на безименност" в София

 

◊ ПОКАНА

Популярната украинска поетеса Ия Кива гостува за първи път в България със стихосбирката си „Свидетел на безименност“ (ИК „Знаци“). Сборникът обединява 56 творби, написани в периода 2018-2022 г., които не са включвани в предишни книги на авторката.

Основни теми в творчеството на Ия Кива са войната, травмите, отчаянието и безпомощността на човека във водовъртежа на конфликтите. Вътрешното състояние и търсенето на изгубения дом са противопоставени на разрухата и страданието.

„Безмилостни, жестоки стихове, които не спестяват нищо – нито масовите убийства, нито изнасилените жертви, нито сълзите на майките, нито гневът на невинните. Корав език, на места цинично-вулгарен, но жив. Стилистична образност, която гради и руши цели семантични светове едновременно чрез точно подбрани термини и многопластов изказ, който не губи нищо в превода. Напротив – запазва и разширява богатството и пластичната виртуозност на един брилянтен поетически талант“, споделя писателката Нели Лишковска за „Свидетел на безименност“.

„Ия Кива пренася читателя на бойното поле на живота. Украинската поетеса представя сурова и безкомпромисна картина на войната не толкова в качеството на репортаж, колкото като борба за идентичност и оцеляване. Човекът заема централно място в разрушителната вихрушка от събития в опит да събере останките на предишното. Тук войната не е възхвалявана, а е представена като ситуация без изход и вътрешно състояние“, добавя преводачът Денис Олегов.

Премиерата ще се състои на 9 февруари от 19:30 ч. в Клуб „Грамофон“ в София. Входът е свободен.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
30.01.2023 г. 13:26
Посетено:
444
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36274-ukrainskata-poetesa-iya-kiva-predstavya-svidetel-na-bezimennost-v-sofiya