Срещи

Среща разговор с Юли Шумарев и книгата „Макгахански блусове и балади“ в Пловдив

24 януари 2023, 19:00 ч., Kлуб "Петното на Роршах"

Среща разговор с Юли Шумарев и книгата „Макгахански блусове и балади“ в Пловдив

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Жанет 45" и Литературен салон Spirt & Spirit
ви канят на
среща с Юли Шумарев и книгата му „Макгахански блусове и балади".
 
Модератор: Ина Иванова
 
24 януари 2023, вторник, 19:00 ч., клуб "Петното на Роршах"
Пловдив, (ул. "Йоаким Груев" 36)
 

Юли Шумарев е от художниците, израснали покрай Античния театър, които се учеха от платната на Георги Божилов – Слона, Кольо Карамфилов и други знакови артисти на Пловдив. Роден е през 1969 г., когато Армстронг стъпи на Луната, а „Лед Цепелин" записаха първия си албум. Има няколко бутикови самостоятелни изложби и множество участия в общи. Завършил е педагогика в Пловдивския университет и от 29 години даскалува.

* * *

„Макгахански блусове и балади" на Юли Шумарев е обяснение в любов не просто към Пловдив, но и към детството, преживяно на една квартална уличка, опряла гръб в Стария град. 

И ако детството е колаж от скука и въображение, то паметта предпазливо съхранява предметите, названията и ароматите на отминалото. Грамофонни плочи, буркан със сладко, дървена щипка, монети и леванто за след бръснене, долапи или динен фенер – всички те са част от щастливото и трудно порастване. 

А улица „Макгахан" вече е част от литературната ни география.

Ина Иванова

 

* Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания".

 

 

 
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
24.01.2023 г. 12:53
Посетено:
443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36241-sreshta-razgovor-s-yuli-shumarev-i-knigata-makgahanski-blusove-i-baladi-v-plovdiv