Срещи

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Мраз“ от Томас Бернхард

25 януари 2023 г., 16.30 ч., Нов български университет

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Мраз“ от Томас Бернхард

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща на Читателския клуб на тема „Разговор за „Мраз“ от Томас Бернхард“ на 25 януари 2023 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на срещата са проф. дн Пламен Дойнов, доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. дн Морис Фадел..

Томас Бернхард (1931-1989) е един от най-скандалните съвременни автори на Австрия. Международната литературна критика го нарича „екзистенциален клоун“, „зловещ пророк“, „иронично обсебен архангел“, „алпийски Бекет“ и дори „пророк на безсмислието“. Томас Бернхард се изявява като един от най-яростните критици на родната си Австрия и отказва редица престижни литературни отличия. Учил музика, работил като журналист, а след това и като писател, той е добре познат на читателите със своеобразния си стил, с провокативния си поглед към света, със съчетаването на мрачни, разрушителни страсти с остроумна закачка и рядко, но все пак, с радостта от живота.

Какво говорят за мен хората? – попита той.
Че съм идиот ли? Какво говорят хората?

С това мото Томас Бернхард въвежда читателя в „Мраз“ – роман, с който големият австрийски писател започва пътя си към висините на литературата. Определят го като метафора за духовната и душевна студенина, като човекознание в арктически условия.

От първата до последната си страница той е суров, ръбат, депресиращ - и тъкмо затова е толкова убедителен в критиката си на една псевдоидилия. В него се запознаваме не толкова с ексцентричния художник Щраух – който в крайна сметка налага властта си над студента, изпратен да го наблюдава сред австрийските Алпи, – колкото с един неподправен Бернхард. И тъкмо защото в романа почти липсва хумористично оцветеният стил от късните му творби, неприязънта към околния свят се стоварва върху читателя без никакви задръжки. Мразът в него се умъртвява с мраз, мракът – с мрак.

И все пак да не забравяме, че разказва майсторът на хиперболата ...

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
20.01.2023 г. 17:18
Посетено:
1085
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36225-chitatelski-klub-na-nbu-razgovor-za-mraz-ot-tomas-bernhard