Срещи

Фотожурналистът Делян Тодоров разказва за пътешествията си в Африка в рамките на Sofia MENAR 2023 и инициативата "Климат на промяна”

21 януари, Дом на киното, 17:00 часа

Фотожурналистът Делян Тодоров разказва за пътешествията си в Африка в рамките на Sofia MENAR 2023 и инициативата "Климат на промяна”

 

◊ ПОКАНА

На 21 януари от 17:00 часа в Дома на киното (ул. "Екзарх Йосиф" 37, София), Фондация "ЕкоОбщност", европейската инициатива “Климат на промяна” (ClimateOfChange) и Sofia Middle East Film Festival (Sofia MENAR), канят публиката на едно незабравимо пътешествие през Африка, заедно с фотожурналиста Делян Тодоров, който ще разкаже за своите впечатления от работата си на територията на горещия континент през последните 10 години и ще отговори на въпроси.

Ще чуете любопитни истории и ще се насладите на множество фотографии- как изглежда и функционира най-голямото африканско сметище за електронни отпадъци в Гана, как в Сенегал се борят с повишаването на нивото на океана, каква е съдбата и начинът на живот на албиносите в Африка, какви са предизвикателствата пред производството на какао и още интересни разкази от много африкански държави.

Срещата-разговор ще бъде допълнена и от специалната прожекция на
документалния филм "Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби" (реж. Сирил Корню, произход: Франция, Мадагаскар, 2022), част от официалната програма на тазгодишния Sofia MENAR.

Делян Тодоров е фотожурналист с интерес към международните отношения, тероризма и проблемите на развиващия се свят. Основният акцент в работата му са процесите в Близкия изток, Северна и Субсахарска Африка. Автор е на множество материали, отразяващи събития в тези региони на света. Възпитаник е на СУ „Св. Климент Охридски“ и Военна академия „Георги С. Раковски“.

За "Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби" 

На югозапад в Мадагаскар се намира платото Махафали, където дъжд вали само няколко дни в годината. Местните хора са измислили изключителен метод, с който да съхраняват водата във вътрешността на баобабите. Фотографът Сирил Корню отива на острова, за да заснеме живота там и да разкаже за Мамоди - последният представител на изчезналите майстори, които дълбаят баобаби.

Филмът на Корню отваря сетивата максимално - мадагаскарски пейзажи, които спират дъха, човешки лица, които искаш да пипнеш, защото изглеждат нереални, непознати традиции, щастие, борба, мизерия…

Трейлър: HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=ZBXRGGTYKX4 

Присъединете се към официалното събитие и следете всички подробности:
https://bit.ly/3CuVK4E

Снимки на Делян Тодоров може да изтеглите от тук: https://we.tl/t-EM1eyxEshS 

Събитието е съвместна инициатива на Фондация "ЕкоОбщност" и компания “Позор” в рамките на проект "Климат на промяна". Той е съфинансиран от Европейската комисия по Програмата за образование за развитие и повишаване на информираността (DEAR). Повече за проекта можете да откриете тук:
https://climateofchange.info/bulgaria/about-the-project/ "

Допълнителна информация за всички събития и прожекции от SofiaMENAR можете да получите на https://menarfest.com/Автор:
Фондация "ЕкоОбщност"
Публикация:
13.01.2023 г. 12:59
Етикети:
Фондация "ЕкоОбщност"
филмов фестивал София Менар
европейска инициатива "Климат на промяна"
Делян Тодоров
Посетено:
618
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36185-fotozhurnalistat-delyan-todorov-razkazva-za-pateshestviyata-si-v-afrika-v-ramkite-na-sofia-menar-2023-i-initsiativata-klimat-na-promyana