Срещи

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Портокал с часовников механизъм“ от Антъни Бърджес

21 декември 2022 г., 16.30 ч., Нов български университет

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Портокал с часовников механизъм“ от Антъни Бърджес

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща на Читателския клуб на тема „Разговор за „Портокал с часовников механизъм“ от Антъни Бърджес“ на 21 декември 2022 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на срещата са проф. дн Пламен Дойнов, доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. дн Морис Фадел.

Готови ли сте за сблъсъка с ултравиоленцията?

Портокал с часовников механизъм, иконичната дистопия на Антъни Бърджес, екранизирана от култовия Стенли Кубрик, се завръща при следващото поколение читатели със своето безсмъртно послание - срещу бунта на младостта винаги ще се изправя бруталната власт, а очарованието на хаоса винаги ще се сблъсква с натрапеното подчинение чрез промиването на мозъци.

В близкото и все по-притеснително възможно бъдеще банди агресивни младежи вилнеят по потъналите в мрак улици и извършват немислими зверства. Освободени от всякакви морални задръжки, те се опияняват от своята безнаказаност. До момента, в който властите не намират ключа към тяхното превъзпитание и подчинение.

Бърджес повлича читателя във водовъртеж от ужасяващо насилие, размиващо границите между добро и зло в свят, в който крайностите на свободната воля се сблъскват с крайностите на тоталитарното подчинение. Глобализираният език на романа, възхитителна амалгама от различни езици, предаден вещо и проникновено от преводачката Мариана Мелнишка, въздейства на читателите на подсъзнателно ниво, където природните инстинкти са приспани под булото на цивилизацията - готови обаче в миг да се развихрят в неудържима вакханалия от насилие и разруха.

***
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

 

Автор: Център за книгата
17.12.2022 г. 14:51
Посетено: 373
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36077-chitatelski-klub-na-nbu-razgovor-za-portokal-s-chasovnikov-mehanizam-ot-antani-bardzhes