Срещи

Среща с испанския писател Мануел Вилас и българската писателка Боряна Дукова

9 декември 2022, 18 часа, Книжен център „Гринуич“

Среща с испанския писател Мануел Вилас и българската писателка Боряна Дукова

 

 

◊ ПОКАНА

 

Среща с испанския писател Мануел Вилас и българската писателка Боряна Дукова

Испанският писател Мануел Вилас, поканен от Институт Сервантес-София, ще разговаря с българската писателка Боряна Дукова за писателската професия в техните страни, литературните им вселени, процесите на създаване, за техните референтите и несъответствия. Още и за литературното пресъздаване на действителността. И за положението на издателския свят е съответния им контекст.

Представянето на тези двама утвърдени автори пред читателите на България ще се състои на 9 декември в благоприятна среда, Книжен център „Гринуич“, в сърцето на София и всички са поканени. 
 
Мануел Вилас е писател и преподавател по литература. Първите му литературни произведения са в рамката на поезията, жанр, в който той е признат с различни награди като XV Награда Хил де Биедма 2005 г., VI Награда Фрай Луис де Леон 2008 г., XXXIII Награда Мелилйа Град и XVII Награда Поколение на 27 г. Пълната му поетична творба е съставена за първи път през 2010 г. под заглавието „Любов“ и по-късно, през 2016 г., е публикувано разширено издание, „Пълна поезия“. 
 
Неговата разказваческа кариера започва през 2008 г. с „Испания“ (España), която е последвана от голям брой заглавия. През 2018 г. се публикува най-известния роман на Мануел Вилас, „Ordesa“, с който той спечели наградата „Фемина етранжер“ във Франция през 2019 г. Същата година той е финалист за наградата „Планета“ c „Радост“ (Alegría). Последният му публикуван роман е „Целувките“ (Los besos) от 2021 г.
 
 Боряна Дукова е писател, сценарист, преводач и преподавател по испански език. Тя е една от ключовите фигури в историческия роман и на жанра трилър в България и участва в „Черната седмица в Хихон“ през 2013 г. с беседа - Българската криминална“. Носител на награда „Атанас Мандаджиев“ за най-добър детективски роман през 2015 г. за романа си „Разкаянието на Диего“. През последните години Боряна Дукова се фокусира върху българските женски фигури от ранната част на XX-ти век и от тези проучвания се раждат две нови биографии „Извън редовете“(2019 г.) и „Лиза. Пътуване с Багряна“ (2021 г.). Като сценарист тя работи с Емил Андреев на пълнометражен филм „Блаженият“ (2020 г.) и в момента подготвя филмовия сценарий по романа й „Извън редовете“.
 
 
Автор:
Институт Сервантес-София
Публикация:
09.12.2022 г. 12:23
Посетено:
918
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36033-sreshta-s-ispanskiya-pisatel-manuel-vilas-i-balgarskata-pisatelka-boryana-dukova