Срещи

Публична дискусия „Акценти от света на изкуството през 2022“

07 декември 2022, 18:00 ч., Гьоте-институт България, Голяма зала

Публична дискусия „Акценти от света на изкуството през 2022“

 

„Акценти от света на изкуството през 2022“

Какво се случи на големите световни форуми за изкуство

Публична дискусия

07.12.2022, сряда, 18:00 часа
Голямата зала за събития на Гьоте-институт


Разговор с участието на:
Мария Василева
Вера Млечевска
Аксиния Пейчева
Красимир Терзиев

Модератор:
Лъчезар Бояджиев


Годината 2022 в изкуството беше белязана не само от „Голям шлем“ на международните събития, ако използваме този термин от тениса, но и от кулминацията на период на несигурност, екологична катастрофа, икономически сътресения, всеобща здравна криза и кървава, истерична война с ясно определени позиции „за“ и „против“... Новините носят усещането за всеобща несигурност относно бъдещето на човешкия род, „балансирано“ от нарастващото осъзнаване, че планетата ще оцелее и без нас, инвазивния вид Homo Sapiens,. Апокалиптичните новини изобилстват – от стрелби в САЩ до бомбардировки в Украйна и Кюрдистан, от ураган извън сезона до огромни наводнения в Пакистан, от земетресение в Индонезия до земетресение в Турция и т.н. Медиите (а може би и визуалните изкуства?) едва смогват да „покрият“ новините, камо ли да ги осмислят... Спиралата се върти все по-бързо.

И така – „Големият шлем“ на събитията в света на изкуството през 2022 г... Годината, в която за първи път от години насам съвпадат documenta 15, Manifesta 14, 59-ото Биенале във Венеция и 17-ото Истанбулско биенале. Дори няма да говорим за другите важни за споменаване (некомерсиални) арт събития от 2022 г. – 12-ото Берлинско биенале, 16-ото Лионско биенале, 7-ото Сингапурско биенале или някое от другите „Б“ събития, случило се някъде из света със или най-често без наше участие (базирани или родени в България художници, куратори и теоретици). Последното Сингапурско биенале например беше озаглавено Natasha, което като че ли е многозначително – с женски имена (в случая име, което е необичайно дори за мегаглобалния и пълен с преселници град-държава Сингапур) са кръщавали ураганите... Не по-малко значимо е, че женските имена изглежда се изчерпали, затова наскоро са започнали да дават мъжки имена на урагани – ироничен обрат в поставянето под въпрос на патриархалния ред...    

Някои от тези събития са били професионален „трамплин“ за местната българска арт сцена; участието в тях често е водело както до слава, така и до обвинения. Някои са били в голяма степен недостъпни. Винаги става дума и за обществена подкрепа, за артистична и критическа осведоменост по темите, повдигани на такива събития. Осъзнаването на факта, че кураторът е просто едно човешко същество със собствени интереси и приоритети, което не е длъжно да обръща внимание на никого, изглежда бавно се признава за сметка на очакването, че видите ли големият, международен свят на изкуството ни дължи нещо. В крайна сметка всичко това е въпрос на участие, на това да бъдеш част от, да споделяш проблемите на света като цяло; не само очаквайки някаква облага, но и да си готов да поемеш/споделиш отговорността за трудните изпитания, пред които са изправени всички хора.

Публичната дискусия под работното заглавие „Акценти от света на изкуството през 2022“, която ще се проведе на 7 декември 2022 г., сряда, в Гьоте институт - България, ще се опита да обобщи четирите „най-близки до нас“ арт събития на годината, като първите четири, споменати по-горе, са „Големият шлем“ на 2022 г. Участващите експерти – куратори, критици, теоретици и артисти – ще представят обобщение на тези събития и заедно с публиката ще се опитат да откроят общи или различни кураторски проблеми, тенденции в областта на изкуството, теми, материали, проблеми на пола, постколониална или неолокална/глобална динамика, ключови думи и терминология за описание на актуалните художествени практики и проблеми, които са били поставени от тези събития. Например изобилието от селскостопански жаргон и термини като „компостиране“ в кураторските концепции на някои от тези събития; или акцента върху разчупването на формата на биеналето като добре рамкирано начинание от типа „бял куб“; или вниманието, което се отделя на публиката; или не на последно място – скандалите, които се пораждат при масовото излагане на изкуство от цял свят пред често силно локализирана публика и нейните нагласи.  

~ Лъчезар Бояджиев,
София, ноември, 2022

 

Автор:
Гьоте-институт София
Публикация:
07.12.2022 г. 10:41
Посетено:
399
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/36021-publichna-diskusiya-aktsenti-ot-sveta-na-izkustvoto-prez-2022