Срещи

Рута Сепетис със специално обръщение към българските читатели 10 дни преди посещението си в България

Бестселъровата авторка пристига в София и ще се срещне с почитатели на 6 декември

Рута Сепетис със специално обръщение към българските читатели 10 дни преди посещението си в България

 

Рута Сепетис със специално обръщение към българските читатели 10 дни преди посещението си в България

Със специално видео обръщение „пазителката на загубените истории“ и истински феномен в литературата, Рута Сепетис (Сол при солта“, „Фонтани на мълчанието“, „Пепел в снега“, „Трябва да те предам“) се обърна към българските си почитатели 10 дни преди пристигането си в София по повод срещата с читатели на 6 декември 2022 г. от 18:30 ч. в Мраморното фоайе на Национален дворец на културата.

 Събитието е акцент в програмата на литературния фестивал, а модератор на разговора ще бъде журналистът Ива Дойчинова.

В своето видео първата американска писателка, произнасяла речи пред НАТО и Европейския парламент, изразява своята радост, че ще може да посети България за първи път.  

Цялото видео може да видите тук:

https://www.youtube.com/watch?v=qPlwASWNUag

В центъра на всяка една от творбите на Сепетис попадат реални исторически събития, разказани през гледните точки на нейните млади герои.

Четени както от младежи, така и от възрастни в над 60 страни по цял свят, книгите ѝ се превръщат в моментални бестселъри, а по тях предстоят филмови и телевизионни адаптации. А за приноса си към образованието и съхраняването на паметта Рута Сепетис е наградена със специален орден от президента на Литва. 

Още първият ѝ роман, „Пепел в снега“, получава международно признание. Той разказва базирана на преживяванията на собствената ѝ фамилия история за ужасите, с които балтийските народи се сблъскват по време на Втората световна война при управлението на Сталин.

Втората ѝ книга „Сол при солта“, посветена на потъването на немския лайнер „Вилхелм Густлоф“ през 1945 г., става носител на медал „Карнеги“ – една от най-престижните британски награди за детска и юношеска литература. А New York Times го определя като „най-забележителната книга за 2016 г.“

„Трябва да те предам“ – най-новата ѝ книга, която излезе на български през май 2022 г., се превърна в моментален №1 бестселър на New York Times и едно от най-продаваните заглавия на Пролетния панаир на книгата у нас. В историята за края на кървавия режим на Чаушеску в Румъния през 1989 г. българските читатели ще разпознаят частица от родното минало. 

С болезнените исторически теми, които избира за свои сюжети, чувствителното си перо и вдъхновяващите си персонажи Рута Сепетис печели любовта на милиони читатели по света и превръща „скритото в историята минало в част от колективното ни съзнание“. 

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд. Сиела
Публикация:
27.11.2022 г. 13:34
Посетено:
453
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/35936-ruta-sepetis-sas-spetsialno-obrashtenie-kam-balgarskite-chitateli-10-dni-predi-poseshtenieto-si-v-balgariya