Срещи

“Нощ на историите” с издание за Пловдив на 27 октомври

Ще чуем малко известни истории от архиви, фондове, колекции

“Нощ на историите” с издание за Пловдив на 27 октомври

 

◊ ИСТОРИИ ЗА ГРАДА ПОД ТЕПЕТАТА

Събитийният формат “Нощ на историите” се завръща с ново градско издание, посветено на Пловдив. Тематичен акцент еВещи с истории”, а в ролята на разказвачи ще бъдат специалисти, които професионално се занимават с архиви, фондове, колекции от Пловдив.

Събитието ще се проведе с вход свободен на 27 октомври 2022 г. (четвъртък) от 20:00 ч. в Bee Bop Cafe (ул. „Гладстон“ 1).

Ето и повече за участниците в “Нощ на историите за Пловдив”:

Иван Крачанов е ръководител на Дигитален център към Народна библиотека "Иван Вазов". Наскоро институцията представи новата си Дигитална библиотека, която съдържа периодика, книги, фотографии, графични издания, карти, ръкописи и др. На събитието ще бъде представена колекцията "Проекти на монументални произведения", която се съхранява в Пловдивската библиотека. Това са 95 рисунки на картон, създадени от едни от най-именитите пловдивски художници - Йоан Левиев, Димитър Киров, Енчо Пиронков и Анастасия Кметова. Тези рисунки са проекти, направени в мащаб, за художествено оформление на градската среда - стенописи, сграфито, мозайки и др. Повечето от тези проекти са реализирани и пловдивчани минават покрай тях всеки ден.

Виолета Николова (ПР) и Светлана Василева (музеен педагог) са експерти в Регионален етнографски музей Пловдив. Ще научим историята на 175-годишната Къща Куюмджиоглу, в която се помещава музеят, както и какви са историите зад част от експонатите от фондовете на РЕМ Пловдив.

Катерина Георгиева е театрален археолог и драматург. Започва работа преди три години в Драматичен театър Пловдив, като е поканена с основната цел да се издири, възстанови и подреди архива на 140-годишния театър. Като продължение на този процес създава и Facebook групата "Театрални хроники". Една от големите цели на Драматичния театър е всичко това да прерасне в музей, който и като място и като дигитално пространство да съхранява паметта му.

Снежана Фурнаджиева е председател на Дружеството на пловдивските художници. Има 24 самостоятелни изложби, от които 7 в чужбина. Нейни картини са притежание на галерии в Пловдив, София, Будапеща, Виена, Париж, Лондон, Стокхолм, Солун и др.

Събитието се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" и с партньорството на Община Пловдив, Регионален етнографски музей Пловдив, Народна библиотека "Иван Вазов".

 

◊ КАКВО Е НОЩ НА ИСТОРИИТЕ?

Фестивалното събитие “Нощ на историите” се провежда в два формата - в първия популярни личности разказват свои лични, семейни или родови истории; във втория експерти разказват градски истории. Първото издание на „Нощ на историите“ се случи в София през май 2019 г. с участието на известни поети и писатели. През септември 2019 г. “Нощ на историите” гостува в Пловдив като част от официалната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. През септември 2020 г. изданието на “Нощ на историите” с подкрепата на Столична програма “Култура” беше посветено на София. 

Повече за Нощ на историите може да прочетете в сайта https://nightofstories.org/
Повече за предстоящото издание за Пловдив може да откриете във Facebook събитието https://www.facebook.com/events/804671794084626 .

___________

За снимка на събитието е използван кадър от Антична възстановка на „Първи Италийски легион“ (Свищов), част от Фестивал за улични изкуства 6Fest Пловдив 2022.

 

 

Автор:
Нощ на историите
Публикация:
25.10.2022 г. 19:21
Етикети:
срещиархивипроектПловдив“Нощ на историите”
колекции
фондове
Вещи с истории”
Посетено:
811
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/35690-nosht-na-istoriite-s-izdanie-za-plovdiv-na-27-oktomvri