Срещи

Литературният салон Spirt & Spirit отваря врати за нов сезон с Вечер за Малина Томова

4 октомври 2022, 19:00 ч., "Петното на Роршах" - Пловдив

 

◊ СЪБИТИЕТО

Литературният салон Spirt & Spirit отваря врати за нов сезон с 

Вечер за Малина 

Малина Томова е едно от незаобиколимите присъствия в културната география на България. Ерудирана, деликатна, талантлива, цялата тя е „ежелюбов".

„Ваша по-лека, както казваха едно време старите хора", чуваме я все още.

На 4 октомври, вторник, в обичайния час, 19:00 в "Петното на Роршах" на сцената в приятелски диалог ще бъдат Александър Секулов и Божана Апостолова.

Събитието в Пловдив е част от културната програма на Пловдив чете 2022/есен и Литературния салон Spirt & Spirit. Литературният фестивал Пловдив чете 2022 е част от календара на културните събития на град Пловдив и се реализира с подкрепата на Община Пловдив.

* * *

„А нея я болеше винаги за другия, не заради самата нея. Да, такава жертвоготовност предвещаваше точно такъв край, но си затваряхме очи пред чудото на добрината ѝ. И да не забравим, че отдадеността си на другите Малина винаги подклаждаше със самоирония, вземаше себеотрицателния си хуманизъм на подбив. [...]

Тогава тя беше единственият творец и единственият човек, който поемаше всички рискове. По-късно действителността се промени: солидарността се превърна в лайфстайл, ценностите, които защитаваше Малина, се комерсиализираха – и станаха значки, както пишеше тя. Просто настъпи времето, когато Малина стана невъзможна."

Марин Бодаков

 

„... подхвърляхме някогашен стих, аз неин, тя мой, не за аргумент, а за подсещане: млък, ето, пренесли сме, това е."

Екатерина Йосифова

* * *

След дългогодишна работа по събирането на материалите Иван Цанев подготви книга, посветена на Малина с помощта на Красимир Апостолов (оформление) и на приятели на Малина Томова, предоставили свои текстове, отзиви, рецензии, статии. Книгата бе издадена през септември. На 17 септември се навършиха 11 години от смъртта на Малина Томова. 

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" на 29 септември 2022 се състоя премиерата на „Книга за Малина" (2022, съвместно издание на издателство Жанет 45" и издателство Стигмати"). Антоанета Колева – издателка и приятелка на Малина Томова каза: Тази книга е един набор от парченца, един пъзел, в който има много стихотворения, посветени на Малина, а стихотворения се пишат само когато си развълнуван, когато обичаш, което говори, че Малина е вълнувала и е била обичана от много хора"

***

Книга за Малина" е своебразен спомен и поклон пред голямата наша поетеса, преводачка, сценаристка и издателка Малина Томова. Съставителството и бележките в книгата са дело на нейния съпруг – талантливия поет Иван Цанев.

Лични спомени и спомени от приятели и колеги, множество фотографии, статии, стихотворения и разкази, посветени на Малина Томова и нейния личен и професионален път е събрал Иван Цанев на едно място в „Книга за Малина". Десетки съвременни български поети, писатели, журналисти, литературни критици, хора от киното и медиите си спомнят за непрежалимата поетеса, сценаристка, издателка и преводачка на страниците на книгата. Сред тях са Божана Апостолова, проф. Светлозар Игов, Първан Стефанов, Калина Ковачева, Георги Господинов, Здравка Петрова, Светла Кьосева, Пламен Дойнов, Илко Димитров, Ани Илков, Марин Бодаков, Силвия Чолева, Йордан Ефтимов, Чавдар Ценов, Юлиан Жилиев, Яна Букова, Рада Александрова, Екатерина Йосифова и много др.

„Книга за Малина" е ценна и с това, че в нея има стихотворения, статии, литературни анализи и спомени от самата Малина Томова, чертаещи живота ѝ на любима, майка, съпруга, поетеса, преводачка, сценаристка и неуморен труженик в трудното поле на литературата.

* * *

Малина Томова (21.01.1950 – 17.09.2011) e родена в Пловдив. Завършва Руска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Тя е основен двигател и незаменим редактор на „Литературен вестник", списва вестник „Романо ило"/„Циганско сърце" и е един от основателите на Сдружението на българските писатели. Създава знаковото издателство „Стигмати". Превежда от руски език.

Автор е на стихосбирките „Душа", „Ежелюбов" и „Стигмати. Книга на познанието", а съпругът ѝ, поетът Иван Цанев издаде нейната, оказала се последна, книга „Жизнен опит. Избрани страници от книга на познанието".

Сценарист е на филма „Гори, гори, огънче" и на документалния филм „Василица".

През 2012 г. посмъртно ѝ се присъжда Националната награда за поезия „Иван Николов" за цялостно творчество.

 
Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
03.10.2022 г. 19:21
Етикети:
ПловдивкнигаИК „Жанет 45"Литературен салон Spirt & SpiritБожана АпостоловаАлександър Секулов
Вечер за Малина Томова
Пловдив чете 2022/есен
издателство „Стигмати")Иван Цанев
Посетено:
1713
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/35532-literaturniyat-salon-spirt-spirit-otvarya-vrati-za-nov-sezon-s-vecher-za-malina-tomova