Срещи

Къща музей „Димитър Димов" в Европейски ден на езиците – 2022

26 септември, 17:30 ч. - Литературно четене на откъси от романите „Поручик Бенц", „Осъдени души" и „Тютюн" на различни езици

Къща музей „Димитър Димов" в Европейски ден на езиците – 2022

 

Къща музей „Димитър Димов" в Европейски ден на езиците – 2022

На 26 септември (понеделник), от 17:30 ч., в Къща музей „Димитър Димов" (Национален литературен музей), ще се проведе литературно четене на откъси от романите „Поручик Бенц", „Осъдени души" и „Тютюн" на различни езици – български, полски, чешки, сръбски, словашки, руски, английски и др.

Събитието, което е посветено на Европейския ден на езиците, се организира съвместно с Катедрата по славянски литератури към Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски" и Съюза на преводачите в България. 

Ще бъде подредена и временна витрина с архивни материали, свързани с преводите на романа „Тютюн". Посетителите ще научат още какви чужди езици е владеел писателят и ще могат да видят коя е последната книга, останала недочетена при заминаването му за Букурещ на 31 март 1966 г. 

 

Автор: д-р Милена Катошева, гл. уредник на къща музей "Димитър Димов", НЛМ
24.09.2022 г. 14:33
Посетено: 292
Етикети: СУ „Св. Климент Охридски", Литературно четене, Къща музей "Димитър Димов", Национален литературен музей, НЛМ, Съюз на преводачите в България., Катедра по славянски литератури, Европейски ден на езиците 2022
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/35452-kashta-muzey-dimitar-dimov-v-evropeyski-den-na-ezitsite-2022