Срещи

"Солидарност според жените": Прожекция и дискусия с Марта Джидо и Пьотр Шливовски

31 август, 18:30 часа, Полски институт в София

 

◊ ПОКАНА

„Солидарност според жените"

Прожекция и дискусия с Марта Джидо и Пьотр Шливовски

Кога: 31 август 2022 г., сряда , 18.30 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец" №12, вход свободен

Организатори: Фондация „Следваща страница" и Полски институт в София

 

Полският институт в София и Къщата за литература и превод ви канят на прожекцията на документалния филм „Солидарност според жените" и разговор на Ралица Димитрова с полската режисьорка и писателка Марта Джидо и режисьора и продуцент Пьотр Шливовски.

Събитието е по повод Деня на солидарността и свободата в Полша.

През онзи август на 1980 г., когато работниците в Гданск решават да прекратят протеста си, жените са тези, които затварят портите на корабостроителницата и започват стачката на „Солидарност“. Без инициативността на тези няколко решителни жени онзи август на 1980 г. може би нямаше да го има в полската история. Жените в „Солидарност“ не се интересуват от участие в управлението на профсъюза, нито от постове. Когато на 4 юни 1989 г. комунизмът в Полша рухва, по-голямата част от жените в „Солидарност“ изчезват от политическата сцена. Докато колегите им започват да заемат най-важните постове в свободна Полша, жените от „Солидарност“ оставят имената им да бъдат забравени.

Документалният филм на Марта Джидо и Пьотр Шливовски разказва историята на тези забравени героини и ни дава нови перспективи към последните 30 години от полската история.

Със субтитри на български.

Прожекцията ще бъде последвана от дискусия с Марта Джидо и Пьотр Шливовски.

Модератор: Ралица Димитрова, филмова и телевизионенна режисьорка, сценаристка.

Марта Джидо е полска писателка, сценаристка и режисьорка на документални филми, завършила Лодзкото филмово училище „Леон Шилер“. В съавторство с Пьотр Шливовски заснема редица ленти, сред които „Даунтаун“ (2010, удостоена с наградите „Кшищоф Кешловски“ на Полския филмов институт и „Холивудски орел“ през 2011 г.), „Солидарност според жените“ (2014), посветена на жените участнички в антикомунистическата опозиция и движението „Солидарност“ през 80-те години на миналия век, и „Силата на жените“ (2018), проследяваща историята на първите полски суфражетки. Последната ѝ книга „Тръпка“, удостоена с Наградата за литература на Европейския съюз за 2019 г., излезе току-що на български от издателство „Парадокс“ в превод на Петър Лянгузов.

Пьотр Шливовски е полски режисьор, продуцент, репортер. От 2005 г. до 2012 г. работи като репортер и продуцент за TVP Kultura, популярен канал за култура в полската телевизия. Първият му филм е документалният филм Downtown (2010) - сърежисиран и продуциран с Марта Джидо. Шливовски е и режисьор и продуцент на историческата документална поредица „Независима култура в Полската народна република“ (2010). Участва и във филмовия проект „Repetition“ (2005) на Артур Змиевски.

Събитието е част от програмата на резидентския престой на Марта Джидо в Къща за литература и превод - София, който се осъществява в партньорство с Полски институт в София и Национален фонд „Култура"

 

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

Заповядайте!

 
 
Автор:
Полски институт в София
Публикация:
30.08.2022 г. 15:08
Посетено:
782
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/35285-solidarnost-spored-zhenite-prozhektsiya-i-diskusiya-s-marta-dzhido-i-pyotr-shlivovski