Срещи

За новата косоварска литература: Разговор между Азем Делиу и Петър Денчев

28 юли, 18:30 ч., Fox Book Café

За новата косоварска литература: Разговор между Азем Делиу и Петър Денчев

 

За новата косоварска литература: Разговор между Азем Делиу и Петър Денчев

28 юли, 18:30, Fox Book Café
 
• Разговорът ще се води на английски език
 
Резидентът на Къща за литература и превод Азем Делиу ще разкаже за творчеството си и развитието на косовската литература в разговор с Петър Денчев, български писател и театрален режисьор.
 
Какво е да бъдеш млад писател в региона, но все пак да си по-възрастен от действителната възраст на собствената си държава? Имат ли стереотипите, очакванията и разочарованията собствен дом?
 
Разговорът с Азем Делиу започва там, където свършват очакванията - късите разкази се превръщат в кратки романи, национализмът се претворява в иронична забележка, историята - само в повод да продължаваме напред, за да четем, за да преоткриваме.
 
Човек би се запитал имаме ли право да продължаваме да вярваме в ролята на изкуството, когато на Балканите, където живеем, толкова много парадокси ежедневно ни засипват, а всъщност отговорът можем да потърсим в отправните точки на това как и защо един млад човек избира литературата за свое поприще. Азем Делиу като част от новата вълна от Косово, но и като част от моментна снимка на региона, за който си мислим, че знаем достатъчно, но всъщност познаваме толкова малко.
 
Азем Делиу (1996) е роден в Скендерай, Косово. Завършва албанска литература в университета в Прищина, където е удостоен с престижната награда за изключително постижение на студент за първата му поетична стихосбирка „The funeral of the rain” (2013). Неговият първи роман „The Illegal Kisser“ (2016) става национален бестселър, преведен е на английски език. Вторият му роман „Записките на червея Смолински“ („Персей“, 2022) е в краткия списък за наградата на Европейския съюз за литература през 2020 г. Сюжетът на романа е базиран на контекста, в който полският бисексуален писател Пьотр Смолински трябва да живее през 90-те години в Полша. Френската преса нарича Азем Делиу „велик автор от малка държава“ и „новата звезда на европейската литература“.
 
Петър Денчев е български писател и театрален режисьор. Завършил е режисура за драматичен театър (2010), магистратура по „Театрално изкуство“ (2017), доктор по театрознание и театрално изкуство (2021). Автор е на романите „Тъй, както мъж целува жена, която обича“ (2007, награда „Развитие“ за нов български роман), „Тихото слънце“ (2012), „Малкият бог на земетръса“ (2019, номинация „Хеликон“), „Превъртане“ (2021, номинация „Хеликон“), както и на сборника с разкази „Истории в минало време“ (2011). Работил е в повечето големи български театри, чест гост на литературни фестивали в региона.
 
* * *
 
Събитието е част от програмата на Къща за литература и превод и се осъществява с подкрепата на Литературната мрежа ТРАДУКИ и Национален фонд „Култура”.
 
 
 
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
25.07.2022 г. 13:38
Етикети:
срещиразговорПетър ДенчевКъща за литература и превод
За новата косоварска литература
Азем Делиу
Посетено:
537
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/35139-za-novata-kosovarska-literatura-razgovor-mezhdu-azem-deliu-i-petar-denchev