Срещи

Литературни срещи с участието на Олга Токарчук

10 – 11 юни 2022 г., СУ „Св. Климент Охридски“ и Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“

Литературни срещи с участието на Олга Токарчук

 

◊ ПОКАНА

Литературни срещи

с участието на Олга Токарчук – носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г.

Кога: 10 – 11 юни 2022 г., петък – събота;

Къде: СУ „Св. Климент Охридски“ и Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“;

Организатор: Фондация „Прочети София”, Полски институт в София, Министерство на културата, Столична програма „Култура“ и Национален фонд „Култура”.

 

През юни започва най-новата поредица от събития на Фондация „Прочети София”, наречена Литературни срещи. Те са част от Календара на културните събития на Столична община 2022 г. и се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична програма „Култура“ и Полския институт в София.

Първият почетен гост ще бъде носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г. – полската писателка Олга Токарчук.

 

10 юни 2022

Връчване на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на СУ Св. Климент Охридски на Олга Токарчук

Място: Аула на СУ „Св. Климент Охридски“
Час: 11:00 - 12:00

Вход свободен

 

Среща с Олга Токарчук и Георги Господинов

Водещ: Димитър Кенаров

Начален час: 19:00 ч.
Място: Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“

Вход свободен

В писателски разговор Олга Токарчук и Георги Господинов ще дискутират различни художествени аспекти на творчеството им, значението на социалното, политическото, обкръжаващото и днешното за тяхната работа. Тази подчертана многостранност на срещата ще е опит да се надскочи форматът на обичайните представяния на писатели и поети и да се допусне публиката по-навътре в техния идеен и творчески свят, в различните авторски перспективи и мотивации. Срещата ще продължи с разговор с публиката. Водещ на цялата вечер ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.

Събитието ще бъде със симултанен превод от полски език. Заповядайте 15 минути по-рано, за да вземете слушалки!

 

11 юни 2022

Отваряне на врати: 18:00 ч.

Вход с билет

Вторият ден на „Литературните срещи“ ще бъде 7-часов литературен колаж от множество събития, организирани около идеята за среща на литературата, другите изкуства и науката. Вечерта ще се превърне в лабиринт от различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата, в които публиката ще е активен участник.

Програма:

✦18:00 – 19:00

:: Welcome drink:: Книжарница // Фоайе, етаж 1
:: Място за превод // Фондация „Следваща страница“ // Фоайе, етаж 1

Отдаваме дължимото на преводачите на Олга Токарчук на български и на други езици в едно интерактивно пространство, посветено на изкуството на литературния превод.

Между 18:00 ч. и 19:00 ч. ще имате възможност да поговорите с някои от преводачите, да тествате езиковия си талант (дори да не знаете полски) в преводачески експерименти и да видите и чуете преводачи на Токарчук от целия свят.

:: Релакс зона с мебели „Виденов“ // Фоайе, етаж 1 и Тераса

:: Литературен рубикуб // Открит театър

Интерактивна инсталация, в която публиката трябва да открие стихотворението на куба или да „подреди” свой стих от думите на различните кубове.

:: „Книгоразделители“ // проект на Мария Налбантова // Фоайе, етаж 2

Възможност за среща с художничката между 18:00 ч. и 19:00 ч.

:: Илюстрации и корици на книгите на Олга Токарчук // изложба на Таня Минчева // Зала 4

Възможност за среща с художничката между 18:00 и 19:00 ч.

 

:: Литературен бар // етаж 2

:: Гардеробът // Зала 2

по идея на Марий Росен
визуална среда: Съпромат
композитор: Мартин Каров

Интерактивна инсталация по едноименния разказ на Олга Токарчук, която се активира от активното включване на самите посетители.

 

✦ 19:00 - 20:00 // Тераса

„Отвъд. За границите на изкуствата“

Дискусия с участието на Олга Токарчук
Модератор: Камелия Спасова
Участници: Александър Попов, Боян Манчев, Владия Михайлова

По време на гостуването на Олга Токарчук на „Литературните срещи“ ще поставим нейното творчество в широката рамка на превода и прехода между изкуствата. Романите, разказите и критическите есета на Токарчук не се страхуват да мислят съвремието с неговите критични зони, както и да намират езика, деликатен и пластичен, с който да назовем травмите и тревогите си, жалбите и желания си.

Изходната точка на разговора с Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов е въпросът за вътрешните и външните граници на изкуствата. Неин модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетични книги Камелия Спасова.

Какво може да ни разкаже един роман, стихотворение, картина, снимка, театрална постановка, филм, танц?

Но това значи да се питаме какво не може да улови дадена творба? Могат ли вътрешните граници на литературата да се преодолеят със скок към друго изкуство, а и каква е природата на този скок: превод, метаморфоза или екфраза? Къде се очертават външните граници на изкуствата и се минава към другите сфери на философията, точните науки, политическите дебати или виртуалната сфера на социалните мрежи? Какви са стаите на отделните изкуства – библиотеки, музеи, галерии, театри, киносалони? И имаме ли социално въображение да изобретяваме нови места?

По какъв начин средствата на едно изкуство се използват в друго? Как научни факти стават основа на художествени произведения, но и как научната фантастика вече е измислила света, в които обитаваме ведно със сценариите за предстоящото?

В крайна сметка творбите гравитират около едно невидимо поле, в което искат да назоват онова, което е безпримерно, непредставимо и невъобразимо. Ясно е, питаме се къде е това „отвъд“ границите.

 

✦ 20:20 - 20:40 // Тераса

Камерно литературно четене

Димитър Кенаров
Йоана Елми
Надежда Радулова

 

✦ 20:50 - 21:50 // Тераса, Зала 1

„Чудати разкази“ // театрален пърформанс

режисьор: Марий Росен
визуална среда: Съпромат
звукова среда: Мартин Каров
актьори: Жана Рашева и Александър Митрев

Три истории от „Чудати разкази“ на Олга Токарчук са в основата на един театрален пърформанс замислен от режисьора Марий Росен и сценографите от творческия колектив „Съпромат“ - Михаела Добрева и Борис Далчев. Автор на звуковата среда е композитора Мартин Каров.

Актьорите Жана Рашева и Александър Митрев като двама паноптични разказвачи ще преведат зрителите през световете на трите разказа. Като следи от преминаването през чудатите им земи ще останат три инсталации, с които зрителите ще могат да влизат в интеракция след края на пърформанса. Самостоятелно, като свят затворен сам в себе си, ще функционира инсталацията „Гардеробът”. Базирана на разказ от друг сборник на Олга Токарчук, тя ще се активира от любопитството и активното включване на самите посетители.

„Срещата ми с Олга Токарчук беше интензивна. Четях книгите ѝ една след друга без да примесвам водите им с друга литература. Желанието ми беше да се изпълня с нея доколкото позволява вместимостта ми. Да я усетя плътно и чувствено и чак тогава да избера с коя част от прочетеното да съградя театрален свят. Целта ми не е да създам нещо изчерпателно, а напротив, да оставя вратата полуотворена, колкото само да се надниква вътре и така да предизвикам интерес към останалото, невключеното... Да отключа чудатият свят на писателката, а всеки, който се почувства пътешественик да отвори широко и да влезе”.
Марий Росен

 

✦ 22:00 - 23:00 // Зала 4

Бързи срещи с творци

Лично време с писател, преводач или учен по избрана от тях тема.
Участници: Владимир Полеганов, Стефан Иванов, Стефан Русинов и др.

С предварително записване

 

✦ 22:15 - 22:45// Открит театър

Камерно литературно четене

Албена Тодорова
ВБВ
Момчил Миланов
Наталия Иванова

 

✦ 23:00 - 23:20// Зала 2

Поетически видео триптих „Друга светлина“

художници и видеообработка: Ралица Тонева и Спартак Иванов
Поезия на Илко Димитров, Радослав Чичев, Цвета Софрониева
Актьори: Елена Димитрова, Цветан Алексиев, Юлиана Сайска
Музика и звукообработка: Любомир Брашненков и Ангел Додов

„Друга светлина” е видео триптих върху съвременна българска поезия. Тази малка прожекция от три части обединява работата на артисти, които се занимават с литература, визуални изкуства, музика.

Трите видео миниатюри включват стихове от поетите Радослав Чичев, Илко Димитров и Цвета Софрониева с гласовете на актьорите Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Юлиана Сайска и музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов. Видеата са заснети изцяло аналогово, със средствата на специфична авторска техника на базата на „живопис под камера”, която художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов разработват през годините като експериментират под камера с течности, пигменти, субстанции и разнообразни материали.

Изкуствата, замесени в триптиха, функционират едновременно и равнопоставено. За „Друга светлина” е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми. Творбата работи с асоциативните движения между текст, звук и изображение в думите, ритъма, гласа, тембъра, субстанцията, цвета и композицията. Светлината е градивен елемент на абстрактната композиция, както и водеща нишка в поезията.

 

✦ 23:30 - 23:50// Сцена-бар

Камерно литературно четене

Йорданка Белева
Лилия Трифонова
Никола Петров

 

✦ 00:00 - 01:00 // Сцена-бар

Закриващо парти с Clipper от Disco Comrades

 

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

 

Заповядайте!

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
09.06.2022 г. 10:56
Посетено:
700
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/34884-literaturni-sreshti-s-uchastieto-na-olga-tokarchuk