Срещи

"Братството на поетите" - 115 години от рождението на Младен Исаев и 80 години от разстрела на Никола Вапцаров

Паметна вечер на 10 юни от 17:30 ч. във „Високото пространство“ на Къща музей „Никола Вапцаров“

 

◊ БРАТСТВОТО НА ПОЕТИТЕ

Преди няколко години Националният литературен музей стартира музикално-поетичната поредица „Братството на поетите“ с вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на Иван Пейчев и неизвестното му приятелство с Никола Вапцаров, намерило израз в дисидентското му стихотворение „Предчувствие“, написано „от името“ на Никола Вапцаров през 1957 г.

На 10 юни 2022 г. от 17:30 ч. във „Високото пространство“ на Къща музей „Никола Вапцаров“ (ул. „Ангел Кънчев“ 37) в София, ще се състои паметна вечер, посветена на 115 години от рождението на Младен Исаев и 80 години от разстрела на Никола Вапцаров. Именно Младен Исаев изнася от килията на затвора, в която са заедно с осъдения на смърт Вапцаров, оригиналите на „Прощално“ и „Предсмъртно“, записани в черния бележник „Байер“ и тетрадката „Сампа“. Тя е принадлежала на Антон Попов, който пише от лицевата  ѝ част, а след това я дава на най-близкия си приятел, за да запише той за последен път своите стихове, накрая трети поет – Младен Исаев, я изнася от затвора. Какво по-красноречиво свидетелство от това за братството на поетите?

Дарена през 2004 г. от дъщеря му Валентина Исаева на Вапцаровия музей, днес култовата тетрадка е един от най-ценните експонати в последния дом на Огняроинтелигента.

Валентина Исаева и Катя Зографова, гл. уредник на музея, са подредили във „Високото пространство“ камерна изложба с ръкописи и снимки на Младен Исаев. За пръв път ще бъде показан пред публика и негов оригинален портрет, дело на художника Иван Табаков.

Слово за автора на „Поема за Вапцаров“ и на „Високи сини планини“, ще произнесе проф. Стефан Коларов, автор на няколко изследвания за Младен Исаев от 70-те и 80-те години на ХХ век, както и на книгата „Шестимата от дело №585/1942“ в поредицата „Архивите са живи“, 1982 г., в която присъства и Вапцаров.

 

Автор:
НЛМ
Публикация:
08.06.2022 г. 14:58
Посетено:
1037
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/34881-bratstvoto-na-poetite-115-godini-ot-rozhdenieto-na-mladen-isaev-i-80-godini-ot-razstrela-na-nikola-vaptsarov