Срещи

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Баудолино“ от Умберто Еко

25 май 2022 г., 16.30 ч., Нов български университет

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Баудолино“ от Умберто Еко

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща на Читателския клуб на тема „Разговор за „Баудолино“ от Умберто Еко на 25 май 2022 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на срещата са проф. Пламен Дойнов, д.н., доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. д-р Морис Фадел.

Измислици, които се превръщат в история...

Някъде в южен Пиемонт, там, където години по-късно ще се издигне град Александрия, Баудолино, малко селянче, надарено с богата фантазия и лъжлив език, впечатлява Фридрих Барбароса дотам, че той го осиновява. Баудолино разказва измислици, но като по чудо всичко, което изрича, се превръща в История. По този начин, наред с други неща, той съставя фалшиво писмо уж от отец Йоан, легендарния владетел на християнско царство в далечния Изток, който по късно векове наред е разпалвал въображението на мнозина западни пътешественици. Подбуден от измислиците на Баудолино, Фридрих повежда Третия кръстоносен поход за освобождаване на Божи гроб, но действителната му цел е да стигне до царството на отец Йоан. Приключенски роман за рицари, история на едно невъзможно убийство, фантастичен разказ за причудливи същества – „Баудолино“ е необикновена книга, плод на ерудицията на Умберто Еко и на тънкия му хумор.

Умберто Еко е роден в Алесандрия, Северна Италия, през 1932 г. Преподавател по семиотика и президент на Висшето училище по хуманитарни науки към Университета в Болоня. През 1980 г. дебютира в художествената литература с романа „Името на розата“, последван от „Махалото на Фуко“ и „Островът от предишния ден“.

* * *

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

През месец май книгата се продава с 10% отстъпка.

 

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
19.05.2022 г. 12:09
Посетено:
556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/34716-chitatelski-klub-na-nbu-razgovor-za-baudolino-ot-umberto-eko