Срещи

Пламен Дойнов - авторско поетическо четене "Влюбване в диктатора"

18 април 2022 г., 18 часа, Университетски театър на НБУ

Пламен Дойнов - авторско поетическо четене "Влюбване в диктатора"

 

◊ ПОКАНА

Нов български университет, Издателство „Кралица Маб“ и Издателска къща „Несарт“ представят Пламен Дойнов в авторското поетическо четене "Влюбване в диктатора"

Стихосбирката на проф. Пламен Дойнов "Влюбване в диктатора" беше отличена с Националната награда за поезия „Христо Фотев“ за 2022 г.

„Новата политическа поезия иска да сподели всичко, което знае. В това е нейната особена безпощадност. Да, понякога тя изглежда някак заядлива и жестока. Но дали това е наистина така? Колко немилостива може да бъде поезията в назоваването си? И дали всъщност тази крайност на изричането не е парадоксална проява на милост?

Новата политическа поезия не би искала нито да обвинява, нито да съди, нито дори да свидетелства. Тя по-скоро се стреми да поеме вината; да надникне в кладенеца на съществуването, да види отблизо незнанието, да усети цялата болка от узнаването и от споделянето на узнатото. Да направи всичко това, вслушана в желанията и в суверенния избор на човека да бъде такъв какъвто би искал да бъде. И да назове цената на този избор, готова да я плати със самото говорене за нея – без пестене.“ - Пламен Дойнов, „Влюбване в диктатора“

„Влюбване в диктатора“ е последната стихосбирка на проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет, писана между 2017 и 2020 г. Част от нейните текстове бяха представени в поетическото четене Нова политическа поезия: Втора нощ на 19 ноември 2018 г. в София. Сред заглавията са: „Нарцис и Психея, или В страната на суетните генерали“, „Защо Господ не е българин“, „Философия на контрапротеста“, „Сърцето на вицепремиера“, „Докато получавам орден „Стара планина“ – първа степен“, „Юлия К. твърди, че не е агент“, „Автобус пада в Искърското дефиле“, „Кои евреи?“, „Фашизоиди оплождат клетка“, „Извънредно положение“ и др.

В авторското поетическо четене ще се включат проф. Михаил Неделчев, актьорите Снежина Петрова, Милен Миланов и приятели.

Очакваме ви на 18 април 2022 г., 18 часа, Университетски театър на НБУ.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
16.04.2022 г. 12:22
Посетено:
1071
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/34543-plamen-doynov-avtorsko-poetichesko-chetene-vlyubvane-v-diktatora