Срещи

"Всички сме поети и философи" - разговор с Хавиер Гома

6 април 2022, 19 ч., Театрална зала, Ректорат на Софийски университет

"Всички сме поети и философи" - разговор с Хавиер Гома

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Всички сме поети и философи" - разговор с Хавиер Гома

На 6 април за среща с българската публика пристига известният испански интелектуалец Хавиер Гома, очарователен събеседник, дългогодишен директор на най-голямата испанска фондация за подкрепа на културата „Хуан Марч“, автор на издадената на български език книга с есета „Философия за света (и за всички в света)“.

Гома (роден през 1965 г.) е философ, есеист и писател, отскоро и драматург – тези дни бе премиерата на негова пиеса! – един от най-забележителните испански културни дейци на съвремието. Създател е на две поредици от културни събития на Фондацията „Хуан Марч“, придобили голяма известност: „Публични семинари“ и „Философски семинари“. Той се грижи и за издаването на популярните “Бележници”, които събират резултатите от тези семинари.

Каква е философията на Гома? Защо смята, че “всички сме поети и философи”?

Защо толкова харесва жанра “микроесе”? Какво значи да пишеш за най-сериозното с ирония и “капка светски блясък” – така, че да бъдеш разбран от всекиго?

За това ще ни говори Хавиер Гома, поздравен от испанската дипломатическа мисия в България, от директора на Културния център на Софийски университет професор Александър Кьосев, от своя преводач Теодора Цанкова, от директора на своето българско издателство Антоанета Колева.

Събитието се организира от Институт “Сервантес” – София и Посолството на Кралство Испания, както и от Издателска къща “КХ – Критика и Хуманизъм”, в съдомакинство с Културния център на Софийски университет.

Вход свободен. На испански език с консекутивен превод на български.

 

Повече за Фондация „Хуан Марч“
Повече за българското издание на книгата, вкл. откъс от нея

 

 

Автор:
Културeн център на СУ
Публикация:
05.04.2022 г. 16:51
Етикети:
срещаХавиер Гома
Културен център на Софийски университет.
Институт “Сервантес” София
Издателска къща “КХ – Критика и Хуманизъм”
Посетено:
1107
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/34456-vsichki-sme-poeti-i-filosofi-razgovor-s-havier-goma