Срещи

Въображение, власт, съпротива – разговор с Момчил Миланов и приятели за „Лято в Бурландия“

17 март 2022, 18:00 ч., Swimming Pool

 

◊ ПОКАНА

Въображение, власт, съпротива

Разговор с Момчил Миланов и приятели за „Лято в Бурландия“

Място: Swimming Pool

Дата: 17 март | 18:00 ч.

Предварително записване на https://bit.ly/3pU6kff

На 17 март от 18:00 ч. Swimming Pool ни кани на разговор с писателя Момчил Миланов. Срещата ще бъде в рамките на проекта „Библиотека на нашите срещи: думите между нас, крехко скрепени“, а поводът е първият му роман „Лято в Бурландия“ (изд. Аквариус). Книгата бе публикувана през лятото на 2021 г.

Темите, които „Лято в Бурландия“ поставя, неизменно ще се превърнат и в повод за разговор за това, което се случва днес в Европа и света. В тази ситуация на тревога и опасност, приемаща най-разнообразни форми, смятаме, че е по-важно от всякога да говорим за силата на въображението да оказва съпротива на властта, за травмите и историческата памет. 

„В заглавието е лято, в разказа – зима“, писа наскоро Митко Новков в своя рецензия. Основната част от този роман се развива в дните около Коледа, но в него няма нищо празнично. Откакто барон Нулде пристига с дирижабъла си в Грейщад, в града се възцарява униние, потиснатост и тревога. Машината, надвиснала застрашително над главите на хората, ги държи с мрачната си сила. Заплашено е най-личното и съкровено пространство - техните сънища. Главен герой в книгата е едно почти деветгодишно дете, което решава да спаси града със съдействието на една фантастична институция, Министерството на сънищата, все повече преплитайки реалност и въображение. „Разказът издига застрашителното скеле на властта, на политическите и социални промени в един град, скован от зимния студ, който носи белезите на нещо добре познато“, пише в анотацията към книгата. „Лято в Бурландия“ препраща към злокобната административна машина на Кафка или фантастичните структури на Борхес, но също и към Михаел Енде, Андерсен и редица други и изгражда комплексен свят, видян през изострената чувствителност на детското възприятие.

Момчил Миланов е роден през 1986 г. в София. Завършва международно право и международни отношения в Страсбургския университет и Колежа на Европа в Брюж. В момента е докторант и асистент в Женевския университет. Работил е в различни организации в Брюксел, Хага и Париж. Негови текстове са публикувани в „Култура“, „К“, „Свема“, GRANTA, „Текстил“ и др. 

* * *

„Библиотека на нашите срещи“ е дългосрочен проект на Swimming Pool, посветен на онова, което се промени най-коренно през последните години: срещата – като събитие, присъствие, време и значение. Второто издание със заглавие “Думите между нас, крехко скрепени”, продължава да изследва идеята за срещата като поле за размисъл и трансформация. 

Събитието е със свободен достъп и предварително записване, тъй като местата са ограничени. Още за бъдещите събития от програмата може да научите тук.

 

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
14.03.2022 г. 15:09
Етикети:
разговорSwimming PoolсрещипроектМомчил Миланов
Библиотека на нашите срещи“
„Лято в Бурландия“
"Въображение власт съпротива"
Посетено:
661
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/34283-vaobrazhenie-vlast-saprotiva-razgovor-s-momchil-milanov-i-priyateli-za-lyato-v-burlandiya