Срещи

"Разкажи ни КДК" – клуб ТаМ събира историята на сградата на ул. "Велчо Джамджията" 16 във Велико Търново

Среща в събота, 15 януари, от 14:00 ч.

"Разкажи ни КДК" – клуб ТаМ събира историята на сградата на ул. "Велчо Джамджията" 16 във Велико Търново

 

◊ ПОКАНА

Пространство за социални и културни събития ТаМ започва изследване на историята на сградата на ул. "Велчо Джамджията" 16 във Велико Търново, позната като Клуб на дейците на културата. Старт на проучването ще даде среща под надслов „Разкажи ни КДК“, която ще се проведе в събота, 15 януари от 14:00 ч. на същото място.

По време на събитието екипът на клуб ТаМ ще разкаже за планираните дейности във връзка със създаването на архив на КДК и ще представи изследователите, които ще работят по темата в следващите няколко месеца. Организаторите си поставят за цел да съберат и дигитализират архив с документи, снимки и лични истории. Тази нелека задача е поверена на екип от двама изследователи – д-р Зорница Драганова (културолог и антрополог към БАН) и арх. Веселин Алексиев (реставрация, консервация и социализация на сгради паметници на културата).

„Обживяването на сградата и превръщането ѝ в съвременен общностен център за култура, изкуство и диалог, минава през изследване и осмисляне на нейното минало.“, казва Галин Попов от екипа на ТаМ и пояснява: „Мястото дълги години е имало важна културна функция за града като Клуб на културните дейци. Нашият екип иска да проучи това наследство, за да го съхраним и представим по привлекателен за съвременната аудитория начин. Освен миналото на КДК ще изследваме функцията и историята на сградата преди основаването на клуба, както и развитието ѝ от 90-те до наши дни. Събраните истории ще бъдат достъпни онлайн, а десет творци ще създадат артистични творби в областта на театъра, танца и визуалните изкуства, стъпвайки върху архива."

Организаторите отправят покана към всеки, който има лична история, семейни спомени и снимки, свързани със сградата на ул. "Велчо Джамджията" 16 да заповяда на събитието. Създадена е и фейсбук група „Разкажи ни КДК Велико Търново“, където дискусията ще продължи и онлайн.

След продължителна обществена кампания, подкрепена от местната и артистичната общност, както и от отговорните институции, клуб ТаМ Велико Търново се премести в приземния етаж на сградата на "Велчо Джамджията" 16 през 2021 г. С помощта на дарения започнаха ремонтни дейности на пространството, което дълги години беше изоставено и неподдържано. Архитекти от AIA студио безвъзмездно се ангажираха с каузата и създадоха проект, който да запази архитектурната стойност на сградата като част от културното наследство на Велико Търново.

Проучването се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ в рамките на проект „Бъдеще за КДК“.

Повече информация за събитието тук: https://www.facebook.com/events/291373266298204, а за Фейсбук група „Разкажи ни КДК" тук: https://www.facebook.com/groups/1111247953019720/

ТаМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития. ТаМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие в културния и социален живот на града, алтернативни образователни модели. (www.tamvt.com)

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
13.01.2022 г. 14:01
Етикети:
срещаисторияВелико ТърновоКлуб на дейците на културата
Пространство за социални и културни събития ТаМ
Посетено:
953
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/33982-razkazhi-ni-kdk-klub-tam-sabira-istoriyata-na-sgradata-na-ul-velcho-dzhamdzhiyata-16-vav-veliko-tarnovo