Срещи

Среща-разговор "Тадеуш Ружевич: българска мозайка"

25 ноември 2021 г., 18:30 ч., Полски институт в София и онлайн

Среща-разговор "Тадеуш Ружевич: българска мозайка"

 

◊ ПОКАНА

Тадеуш Ружевич: българска мозайка

Среща-разговор за преводите, изследванията и рецепцията на творчеството на Тадеуш Ружевич в България 

Кога: 25 ноември 2021 г., четвъртък, 18:30 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ № 12 (вход свободен*) и онлайн

Организатори: Полски институт в София и Литературен вестник

 

По случай 100-годишнината от рождението на Тадеуш Ружевич

 

„Тадеуш Ружевич: българска мозайка” – среща-разговор за преводите, изследванията и рецепцията на творчеството на Тадеуш Ружевич в България с участието на преподаватели по полска литература, преводачи и aвтори на броя на „Литературен вестник”, посветен на изследванията на българската полонистика върху творчеството на Тадеуш Ружевич.

Срещата ще се проведе по повод 100-годишнината от рождението на Тадеуш Ружевич и обявяването на поета за патрон на 2021 г. от полския Сейм.

В дискусията ще вземат участие: проф. Маргрета Григорова (онлайн), проф. Камелия Николова, проф. Панайот Карагьозов (онлайн), проф. Божко Божков, д-р Катерина Кокинова (онлайн), Силвия Борисова, Венеса Начева и Кристиян Янев. Модератор на дискусията ще бъде проф. Амелия Личева, главен редактор на „Литературен вестник”.

Броят на „Литературен вестник“ и дискусията „поставят двойна задача – да отбележат паметта на Тадеуш Ружевич, един от най-значимите полски творци на миналия век, но и да заяви българските гласове на него. Стогодишнината от рождението на Тадеуш Ружевич представлява чудесен повод неговото творчество да бъде видяно от страна на родната полонистика, чието общуване с полския поет е продължително и плодотворно“. (Кристиян Янев, „Литературен вестник“, 2021, бр. 34).

Срещата този път ще бъде в хибриден формат. За всички, които няма да имат възможност да присъстват в Полския институт в София:

Topic: Среща-разговор „Тадеуш Ружевич: българска мозайка"

Time: Nov 25, 2021 06:30 PM Sofia

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/89173875785?pwd=N2RJblBMSlVEbjk4cHgvQURpSjlIUT09

Meeting ID: 891 7387 5785

Passcode: VV15eR

Молим ви да изключите микрофона и камерата си по време на срещата в Зуум. Моля, пишете вашите въпроси в чата, те ще бъдат зададени в края на срещата от модератора. Благодарим ви предварително!

 

 

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

Заповядайте!

 

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването: зелен сертификат или валиден отрицателен тест, спазване на физическа дистанция от 1,5 м, задължително носене на маски и дезинфекция на ръцете при влизане в обекта.

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
24.11.2021 г. 15:36
Посетено:
884
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/33741-sreshta-razgovor-tadeush-ruzhevich-balgarska-mozayka