Срещи

Есенни Литературни маршрути до октомври в София

Програма септември-октомври

Есенни Литературни маршрути до октомври в София

 

◊ ЕСЕННИ ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ В СОФИЯ

Програма септември-октомври 2021:

Жените писателки и политиката: Фани Попова-Мутафова и Блага Димитрова

Водещ: Амелия Личева  

16 септември | 18:30 ч. | църква „Св. Георги“ (към „Петте кьошета“)

 

• Детски литературен маршрут

Водещ: Мила Янева-Табакова

23 септември | 11:00 ч. | ул. „Елин Пелин“ 8

 

• За Сирак Скитник и безсмислието на живот без храм

Водещ: Пламен В. Петров

29 септември | 18.30 ч. | зад Царския дворец

 

• Разходка в Драз махала

Водещ: Йордан Ефтимов

5 октомври | 18:30 ч. | Лъвов мост

 

• Литературен маршрут за Константин Константинов

Водещ: Владимир Игнатов

9 октомври | 11:00 ч. | СУ “Св. Климент Охридски”

 

• Възстановяване на паметната плоча на писателя Константин Константинов и художничката Донка Константинова

09 октомври | 13:00 ч. | ул. „Отец Паисий“ 53

 

Последната част от тазгодишната програма на Литературните маршрути на Фондация „Прочети София“ започва на 16 септември с „Жените писателки и политиката“. Поетесата, литературен критик и професор по теория на литературата в СУ „Св. Климент Охридски” – Амелия Личева, ще съсредоточи своя градски разказ върху две литературни фигури – Фани Попова-Мутафова и Блага Димитрова. За тяхната биография и творчество Амелия Личева ще разкаже през оптиката на политическата им ангажираност и актуалния дневен ред на тяхното време. Литературният маршрут ще се проведе на 16 септември от 18:30 ч. Началната му точка ще бъде от градинката пред църквата „Св. Георги“.

Последният маршрут за деца тази година пък ще бъде на 23 септември от 11:00 ч. Той ще започне от ул. „Елин Пелин“ 8 и негов автор и водещ ще бъде илюстраторката и авторка на ръчно направени книги Мила Янева-Табакова. Подразбира се, че този Литературен маршрут ще бъде посветен именно на илюстрацията, но през най-разнообразни перспективи като: различните илюстратори на една и съща приказка, промените в работата на един художник във времето или характерните изображения във вестниците и списанията. Мила Янева-Табакова ще отдели специално внимание на творчеството за деца на Валери Петров и Любен Зидаров.

Шест дни по-късно, на 29 септември, ще се съберем отново в 18:30 ч., този път зад Царския дворец, за да се потопим в един градски тур, който ще ни разходи из живота и творчеството на Сирак Скитник. Автор и водещ на този Литературен маршрут, ще бъде историкът и изкуствовед Пламен В. Петров. В него ще видим част от различните лица на Сирак Скитник – на поета, художник и критик. Ще научим повече за работата му в театъра или за времето като първия директор на Радио София, както се наричало днешното Българско национално радио.

Предпоследният Литературен маршрут тази есен е поверен на поета, литературен теоретик и преподавател в НБУ – Йордан Ефтимов. Той е озаглавил своят маршрут „Разходка в Драз махала“ и ще го посвети на различни творци, родени и живели в този район на града, като Павел Вежинов и Владимир Димитров-Майстора. Началната точка ще бъде от Лъвов мост от 18:30 ч. на 05 октомври.

Третият сезон на Литературните маршрути завършва с едно по-специално събитие. Миналата година Фондация „Прочети София“ започна инициатива по съхранение на литературната памет на града. Затова през 2020 г., по идея на Весела Чернева, Фондацията възстанови паметната плоча на българския поет Николай Лилиев в кв. „Лозенец“. Тази година още една паметна плоча ще бъде възстановена и поставена отново на място. Този път тя ще бъде на писателя Константин Константинов и неговата сестра – художничката Донка Константинова. Оригиналната плоча е изчезнала преди години.

На 09 октомври от 11:00 ч. от СУ „Св. Климент Охридски“ ще започне Литературният маршрут, посветен на творчеството на писателят, есеист и преводач Константин Константинов. За Владимир Игнатов, който е изследовател на работата на Константин Константинов, отправна точка са думите „Поколението, на което принадлежа, не познаваше – за своята съкровена работа –  думата занаят: то вярваше само в призвание.“ Те ще са рамката, която ще ни преведе през личните градски маршрути на писателя. Краят на тази разходка ще стигне до дома на Константин и Донка Константинови на ул. „Иван Шишман“ 53.

В 13:00 ч. на същото място ще бъде поставена новата плоча, указваща дома на двамата творци, за чийто живот в този дом ще разкаже Владимир Игнатов. Улицата в тази част ще бъде затворена до 15:00 ч., ще има музика, ще се четат текстове на писателя и ще бъде разказано малко повече за живота на Донка Константинова.

Всички Литературни маршрути са със свободен достъп, без нужда от предварително записване.

*

Тази година Фондация „Прочети София“ проведе 12 Литературни маршрута с 12 различни автори и водещи, които обогатиха още повече знанието за възможните литературни територии в столицата.

* * *

Литературни маршрути •София• е проект на Фондация „Прочети София“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Събитията от програмата се реализират с подкрепата на Столична община – Лятна програма от Календара на културните събития.

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
15.09.2021 г. 14:47
Посетено:
1586
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/33352-esenni-literaturni-marshruti-do-oktomvri-v-sofiya