Срещи

Паметна вечер за проф. Мария Младенова в рамките на традиционните празници „Искърско дефиле“ 2021

Една година от кончината на проф. Младенова - виден български библиотековед и библиограф, учен със световна известност

Паметна вечер за проф. Мария Младенова в рамките на традиционните празници „Искърско дефиле“ 2021

 

На 13 септември 2021 г. в Комплекс „Перла“ в гр. Нови Искър се проведе паметна вечер, посветена на видния български библиотековед и библиограф проф. д.филол.н. Мария Младенова, по повод една година от кончината ѝ. Организатори са Столична община – район „Нови Искър“, Народно читалище „Отец Паисий – 1936“ – кв. Славовци, и Университетът по библиотекознание и информационни технологии.

Събитието беше открито от районния кмет г-жа Даниела Райчева, която изрази уважението на четящите хора към труда на достойни преподаватели и изследователи като проф. Младенова. Богатата читалищна дейност в район „Нови Искър“ поддържа жив духа на народностното самосъзнание и традиционните ценности в новите условия на технически прогрес. За това допринасят усилията и на личности като Мария Младенова, подчерта тя. Служители на районната администрация са получили образованието си в УниБИТ, откриват се и нови възможности за работа по съвместни проекти.

Гостите бяха поздравени от управителя на комплекса г-жа Bени Василева, възпитаник на УниБИТ, и с изпълнения на църковни песни от Женска певческа група „Зорница“ към читалището.

Приветствие до организаторите и гостите изпратиха ректорът на УниБИТ проф. д.н. Ирена Петева и председателят на Общото събрание на УниБИТ проф. д.ик.н. Стоян Денчев.

С прочувствени думи доц. д-р Елена Савова и д-р Събина Ефтимова разказаха за своя учител, колега и учен със световна известност. Беше подчертана заслугата на проф. Младенова като създател на хиляди библиотечни специалисти и на кадри за читалищната мрежа в България. Тя дава ненадминат образец за библиографирането на творчеството на Йордан Радичков, както и на видни съвременни български учени и читалищни дейци от епохата на Възраждането на следосвобожденска България. Бяха показани някои от книгите, които са ценни за студенти, историци и литературоведи.

Подготвеният за печат мемориален сборник беше представен от съставителката Светла Девкова. В него над 60 колеги, ученици и приятели на Мария Младенова от България и чужбина очертават достойнствата ѝ като личност и учен. В книгата е поместено второ допълнено издание на Биобиблиография на проф. Младенова, изработена от Ваня Аврамова, съдържаща 451 описания на публикации от и за Мария Младенова. С този сборник библиотечната общност и Академичното издателство „За буквите – О писменехь“ към УниБИТ отдават заслужена почит към живота и делото, ярката житейска мисия и приноса на бележития учен и преподавател проф. Младенова за българската и европейската книжовна култура.

Беше прожектиран и мултимедиен продукт, посветен на Мария Младенова, създаден от екип на читалището с председател Людмила Иванова.

 

 

Автор:
Светла Девкова
Публикация:
14.09.2021 г. 16:08
Етикети:
ученУниБИТпаметна вечер
библиограф
библиотековед
проф. Мария Младенова
Посетено:
1230
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/33343-pametna-vecher-za-prof-mariya-mladenova-v-ramkite-na-traditsionnite-praznitsi-iskarsko-defile-2021