Срещи

Онлайн семинар „Български Оскар - митове и легенди за Академията за филмови изкуства" с лектор Теодор Ушев

5 септември 2021, 14.00 ч., Facebook

Онлайн семинар „Български Оскар - митове и легенди за Академията за филмови изкуства" с лектор Теодор Ушев

 

◊ ПОКАНА

На 5 септември (неделя) от 14.00 ч. ще се проведе онлайн семинар „Български Оскар - митове и легенди за Академията за филмови изкуства" с лектор Теодор Ушев.

Уебинарът се реализира с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития. Той е насочен както към професионалисти, занимаващи се с кино, така и към студенти, публика и журналисти. Желаещите могат да се включат в събитието на: https://www.facebook.com/events/352494263250197.

„През последните години в много разговори колеги от България са ме разпитвали за детайли, процедури и "трикове", неща от кухнята, за изпращане, квалифициране, номинация, гласуване и други малки детайли около трудния път до червения килим пред "Китайския театър". Мнозина ме молеха да направя "семинар" по темата... Уебинарът е насочен към студенти по кино, професионалисти, колеги, продуценти, дистрибутори, мениджъри на културни събития и журналисти, както и любители, на които им е любопитно, как се случват "нещата". Ще бъдат обсъждани и аспекти на фестивалната дистрибуция, техники и практики за видимост и промоция на игрални, документални, анимационни, късометражни филми.", написа във фейсбук профила си Тео Ушев.

Имат ли шанс български филми в надпреварата за Оскар? Какви са правилата и процедурите при номинация за Академията? Правилата за "широка презентативност" на малцинствата - пречка за развитието на киното или медиен балон? Как да създаваме, представяме и промотираме успешни филми?

Тези и други въпроси, свързани с популяризирането на киното ни, ще търсят отговори.

Предстоящият онлайн семинар е поредната инициатива, която Столична община подкрепя в рамките на Календара на културните събития, за да срещне твореца, признат за най-влиятелен аниматор в света през последните 25 години, с българските му почитатели. През месец ноември 2019 г. в Софийската градска художествена галерия Теодор Ушев разговаря с близо 100 ученици и студенти по изкуства. Тогава се проведе и „Вечер на Тео Ушев" в програмата на „Киномания", предложила българската премиера и единствена прожекция на филма му „Физика на тъгата", създаден по едноименния роман на Георги Господинов. През месец октомври 2020 г. студенти от Националната художествена академия се срещнаха с Тео Ушев в майсторския клас „Музей на безусловната невидимост".

 „Български Оскар - митове и легенди за Академията за филмови изкуства"

Автор: Организаторите
03.09.2021 г. 16:26
Посетено: 1022
Етикети: онлайн семинар, Теодор Ушев., „Български Оскар - митове и легенди за Академията за филмови изкуства", уебинар
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/33289-onlayn-seminar-balgarski-oskar-mitove-i-legendi-za-akademiyata-za-filmovi-izkustva-s-lektor-teodor-ushev